Fler än 140 000 utlandsresenärer i februari

Fredrik Sandberg/TT: Kirunas flygplats har tappat mängder av resenärer, men minskningen är något mindre relativt Swedavias andra flygplatser. Arkivbild.

Jämfört med februari månad förra året är det lite drygt en tiondel så många resenärer, visar statistiken från statliga Swedavia, som driver tio av Sveriges största flygplatser.

Sett över det senaste året har flygtrafiken tappat fler än 34 miljoner resenärer. Tappet blir större och större för varje månad Swedavia räknar in och enligt bolagets vd Jonas Abrahamsson är antalet "kvar på historiskt låga nivåer".

"Flygresandet till Norden och utanför Europa har i princip upphört, medan flygresandet till övriga länder i Europa och inrikestrafiken klarar sig något bättre", säger Abrahamsson enligt ett pressmeddelande.

Av de 271 000 februariresenärerna var det 141 000 som flög mellan Sverige och något annat land. Fler än hälften av månadens alla resenärer flög till eller från Arlanda.

Swedavias regionala flygplatser har också många färre resenärer, men åtminstone två som ligger på stort avstånd från storstäderna klarar sig bäst. I Kiruna och Åre/Östersund har flygtrafiken minskat rejält, men inte i lika hög grad som på de andra.