Tunga profiler sågar bonusar i pandemin

Björn Larsson Rosvall/TT: AB Volvos styrelse, med ordförande Carl-Henric Svanberg (till vänster), justerade bonusvillkoren i maj i fjol vilket bäddade för att vd Martin Lundstedt (till höger) och andra Volvochefer kunde ta ut 118 miljoner i bonusar under pandemiåret 2020. Arkivbild
Claudio Bresciani / TT: Christer Gardell, grundare och vd för Cevian Capital, är kritisk till storföretagens bonushantering i pandemin. Arkivbild

Kritiken tar särskilt sikte på den ändring av AB Volvos bonusvillkor i maj i fjol – när pandemin härjade som värst – som öppnade för bonusutbetalningar vd Martin Lundstedt och andra Volvochefer på sammanlagt 118 miljoner kronor.

"Generellt tycker vi att det är fel att ändra bonusvillkoren – spelreglerna ska vara tydliga och ledningen ska inte få någon gräddfil bara för att det uppstår problem som även drabbar ägare, övriga anställda och andra intressenter", skriver Christer Gardell, grundare och vd för aktivistfonden Cevian Capital.

Borde justeras ned

Cevian är en av de allra största ägarna på Stockholmsbörsen och var tidigare även storägare i AB Volvo.

"Om något, borde den bonusgrundande vinsten justeras ner för den eventuella vinstökning de statliga stödpengarna inneburit, även om detta i praktiken är svårt att göra", tillägger Gardell.

Institutionella ägare som pensionsbolaget AMF, femte största ägare i AB Volvo, har också kritiserat Volvostyrelsens agerande i frågan. Även Swedbank Robur och pensionsjätten Alecta är kritiska till AB Volvos hantering av bonusfrågan, rapporterar tidningen Dagens Industri.

Finansmannen Sven Hagströmer har också gått till angrepp mot Volvos bonushantering.

"Detta är verkligen det som sänker näringslivet i gemene mans ögon. Säger en sak, gör en annan", skriver han i ett inlägg på det sociala nätverket Twitter.

"Fullt förtroende"

Storägaren Industrivärden har dock backat upp AB Volvos styrelseordförande Carl-Henric Svanberg.

Vi har full förtroende för att styrelsen i AB Volvo hanterat den aktuella frågan på ett bra sätt, säger Industrivärdens kommunikationschef Sverker Sivall till Dagens Industri.

Företrädare för Wallenbergsfärens maktbolag Investor vill enligt informationschefen Viveka Hirdman-Ryrberg inte svara på frågor om bonushanteringen bland börsbolagen.