Färre konkurser i mars

Janerik Henriksson/TT: För ett år sedan ökade konkurserna dramatiskt men sedan hösten har de trendmässigt minskat. I mars i år minskade även hotell- och restaurangkonkurserna, jämfört med samma månad i fjol. Arkivbild.

För ett år sedan när pandemin var ny och skakade om världen, sköljde en konkursvåg över Sverige. I mars i fjol noterades den högsta konkurssiffran på tio år. Men trots fortsatta smittskyddsrestriktioner märks en återhämtning i ekonomin som speglar av sig i konkursstatistiken, enligt Richard Damberg, ekonom på affärs- och kreditinformationsföretaget UC.

Det är med en viss förvåning. För ett år sedan såg alla framför sig enorma tapp i BNP och hög arbetslöshet, men det blev inte så illa. Det vände framåt sommaren och hösten. Sedan hösten har trenden varit en minskning, säger han.

Minskande trend

Under den senaste månaden minskade antalet konkurser med 22 procent jämfört med mars 2020. Och hittills i år har konkurserna i landet minskat med 17 procent, jämfört med motsvarande period i fjol.

Totalt gick 546 bolag i konkurs, enligt UC, vilken kan jämföras med 702 under samma månad 2020.

Många drog åt bromsarna väldigt hårt i början och det var väl det som gjorde att många svaga bolag gick i konkurs.

Restaurangkonkurser minskar

Regeringens stödpaket är en del av förklaringen till utvecklingen, bedömer han.

Även inom branscher som drabbats särskilt hårt av pandemin märks en minskning. I detaljhandeln minskade antalet konkurser med 24 procent och hotell- och restaurangkonkurserna minskade med 32 procent, jämfört med mars förra året. Det är första gången sedan mars 2019 som det märks en minskning i antalet konkurser i den branschen.

Jämför man första kvartalet i år med första kvartalet förra året är konkurserna (inom hotell och restaurang) på samma nivå, säger Richard Damberg.