Fritidshusägare kan få otäck överraskning

Henrik Holmberg/TT: Se upp för vattenskador när sommarhuset öppnas för säsongen, råder försäkringsbolagen. Arkivbild.

I år har vi haft en riktigt kall vinter i nästan hela landet, och Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam, befarar att det kommer att märkas för försäkringsbolagen när fritidshusen nu tinar upp efter kylan.

Vi misstänker att många öppnar sina fritidshus nu i påsk, och vi har haft en väldigt kall vinter. När vattnet sätts på kan det bli en dramatisk ökning av vattenskadorna, säger Erik Arvidsson.

Peter Bratt, byggskadeexpert på Länsförsäkringar, är inne på samma linje. Kylan i vintras kan ha gjort att rören sprängts om vatten legat kvar, och nu när vattnet sätts på rinner det ut i väggar och golv.

Värm upp långsamt

Om man inte ser upp och tar det försiktigt, vill säga. Båda råder att kolla noga och ta det lugnt när huset värms upp.

Värm försiktigt, inte allt på en gång, säger Erik Arvidsson.

Om ett fruset rör tinar snabbt kan det bli ett stort flöde, förklarar de.

Man bör också kolla rören för att se om det finns synliga sprickor eller hål, särskilt där de går in i huset från marken. Det är extra utsatt, enligt Peter Bratt.

Det är svagaste punkten. Om man inte uppmärksammar skador där kan vatten spruta rakt in i väggen.

De tycker att man ska öppna kranarna lite försiktigt, på ett ställe i taget.

Öppna kranarna och kolla noga längs ledningen om den läcker. Lyssna om det kommer ett susande ljud längs ledningen.

Fast det kan vara svårt att se om rören är täta. Erik Arvidsson tipsar om att linda en liten bit hushållspapper runt ett rör med misstänkt läcka, om vattnet rinner ut blir pappret snabbt blött så att det syns.

Erik Arvidsson råder också att kolla vattenmätaren för den som har en sådan. Om vattnet går åt trots att kranarna är avstängda tyder det på läckor.

Utslaget hela säsongen

Pandemin gör att fritidshuset kan vara viktigare än någonsin för många nu, men en vattenskada gör att huset sannolikt är utslaget för hela säsongen, varnar båda.

Det bästa för hus och ledningar är att vattnet stängs av under vintern, förklarar de.

Förr hade många en checklista som de följde när huset stängdes. Men den kunskapen som fanns förr kan ha försvunnit alltmer, säger Erik Arvidsson.

Många av fritidshusen har 50-60 år på nacken, och är inte alltid utformade på ett vattensäkert sätt. På den tiden fick man bygga med enklare metoder, berättar Peter Bratt. Fast det är inte säkert att nya fritidshus står emot bättre, suckar han.

"Var jättedramatiskt"

Båda minns tidigare kallvintrar, då ökningen av vattenskador var enorm.

Vintern 2010 kostade vattenskadorna oss tio miljarder kronor mot vanliga fem miljarder. Den vintern glömmer vi inte, säger Peter Bratt.

Det var jättedramatiskt. Det kan bli så i år också, för vintern har varit kall även i södra Sverige under lång tid, säger Erik Arvidsson.

Fast det är inte bara kylan som kan gå hårt åt fritidshusen. I år har det kommit rapporter om många råttor och möss som tagit sig in i husen på sina håll, och de kan också ge upphov till vattenskador.

De kan gnaga på elkablar och slangar till exempelvis diskmaskin och tvättmaskin. De gillar att gnaga på plasten. Därför bör man kolla kablar och ledningar noga innan man sätter på maskinerna , säger Peter Bratt.