Mumier i parad på Kairos gator

Det är omkring en halvmil mellan de två museerna mellan vilka kvarlevorna från 18 faraoner och fyra drottningar ska föras.

De mumifierade kungligheterna härrör nästan allihop från en egyptisk epok som i historieböckerna brukar kallas Nya riket (cirka 1550-1070 före Kristus). De ska färdas inkapslade i kvävgasbehållare som skyddas i för ändamålet extra stabiliserade vagnar.

Hittade i Luxor och Kungarnas dal

Flytten går från Egyptiska museet vid Tahrirtorget i centrala Kairo till Nationalmuseet för den egyptiska civilisationen (NMEC) i stadsdelen Fustat.

Vi valde civilisationsmuseet för vi ville för första gången ställa ut mumierna på ett civiliserat sätt, för utbildning, och inte för underhållning, som är fallet på Egyptiska museet, säger den egyptiska arkeologen Zahi Hawass.

Det är inte första resan för de 22 mumierna. De hittades i två omgångar på gravplatser i Luxorområdet, bland annat i Konungarnas dal, som ligger omkring 50 mil söder om Kairo.

Den äldsta mumien i det nu hyllade sällskapet är Seqenenre Taoi. Det var den sista faraon i den sjuttonde dynastin, som styrde landet på 1600-talet före Kristus.

Hedrar mumierna

Men i paraden, som hundratals tv-bolag har fått tillstånd att följa med sina kameror, finns även celebriteter som Ramses II och drottning Ahmose-Nefertari.

Genom att göra detta med pompa och ståt hedrar vi mumierna. Detta är Egyptens kungar, detta är faraonerna och detta är ett sätt att visa respekt, säger egyptologen Salima Ikram vid The American University i Kairo.

Direkt efter ankomsten till NMEC ska mumierna tillbringa ett par veckor i laboratorium. Därefter ska de ställas ut i en särskild hall för mumier, som utformats så att den liknar Konungarnas dal, skriver den brittiska public servicekanalen BBC.