Nya brottsmisstankar i Falcon Funds-härvan

Petra Frid/TT: Illustration från huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt i första delen av pensionshärvan kring Falcon Funds. Arkivbild.

En man som varit på flykt i Turkiet sedan 2016 har omhäktats i sin utevaro för nya brottsmisstankar i pensionshärvan kring Maltabolaget Falcon Funds, skriver Dagens Juridik.

Mannen, som är internationellt efterlyst, var ansvarig för fondförvaltningen i Falcon Funds tre fonder via ett upplägg i bolaget Temple Asset Management på Malta.

Sedan den 12 mars 2021 är mannen häktad i sin utevaro för fem fall av grovt bedrägeri och fem fall av trolöshet mot huvudman, grovt brott, enligt Dagens Juridik. Brotten ska ha skett under 2015 och 2016.

Mannen misstänks, enligt Ekobrottsmyndigheten, ha vilselett företrädare för Temple Asset Management att göra dåliga investeringar som ingick i ett brottsupplägg samt ha missbrukat sin förtroendeställning inom bolaget.

Mannen har varit häktad i sin utevaro sedan 17 januari 2019, men var tidigare misstänkt endast för grovt bedrägeri.

Flera personer har dömts i härvan kring Falcon Funds, ett mål som varit så omfattande att det delats upp i flera delar. Domarna i första delen har vunnit laga kraft, medan andra delen avhandlas i Svea Hovrätt.