Syntetiska diamanter i Pandoras box

"Diamanter är inte bara för evigt utan för alla", påpekade Pandoras vd Alexander Lacik i samband med att bolaget presenterade den nya kollektionen i anslutning till sin delårsrapport.

För branschen som tillverkar syntetiska diamanter är beskedet ett stort erkännande, Pandora sålde förra året 50 000 diamanter och priset på en så kallad syntetisk diamant uppges dessutom vara betydligt lägre. Dessutom har ett tungt vägande argument varit att man undanröjer alla misstankar om att det ska handla om så kallade "blodsdiamanter" som utvunnits i krigsområden och använts som finansiering vid väpnade konflikter.

Den traditionella diamantindustrin har å andra sidan hävdat att energitillgången som krävs vid framställningen av diamanter i laboratorium bidrar till hög energiåtgång och därför inte är speciellt miljövänligt.

Pandora ska nu köpa sina diamanter från såväl Nordamerika som Europa och de naturliga diamanter som fortfarande finns i deras sortiment ska finnas kvar tills dess att sortimentet är slutsålt.

Företaget som under gårdagen höjde sin finansiella guidning för helåret 2021 redovisar nu en såväl högre nettoomsättning som rörelseresultat som en effekt av att restriktionerna kring pandemin nu släpper runtom i världen.