Kortjätten köper Tink

Kortjätten Visa köper det svenskgrundade fintechbolaget Tink för 1,8 miljarder euro, motsvarande runt 18 miljarder kronor, i obelånat värde, enligt ett pressmeddelande.

"Genom att sammanföra Visas nätverk och Tinks kapacitet för open banking ökar vi värdet för europeiska konsumenter och verksamheter med verktyg som gör deras ekonomiska liv enklare, mer pålitligt och säkrare", säger Al Kelly, vd för Visa i en kommentar.

Tink som grundades 2012 finns i dagsläget på 18 marknader och arbetar i dag med det som kallas open banking.

En av vinnarna på affären är finansmannen Sven Hagströmer vars bolag Creades nu sålt sin del i Tink. För sin aktiepost får Creades 723 miljoner kronor, vilket kan jämföras med det senaste bokförda värdet på innehavet, 311 miljoner kronor.

Även banken SEB – som tidigt investerade i Tink – har sålt sitt innehav till Visa. De har ännu inte redovisat siffrorna i affären.

"Det har varit både fascinerande och givande att stötta Tink från att vara en startup med 10-15 medarbetare till att bli en europeisk ledare inom Open Banking", säger Christoffer Malmer, chef för SEB:s innovationsstudio SEBx.

Affären är föremål för regulatoriska godkännanden innan den kan slutföras.

Open banking är en del av EU:s andra betaltjänstdirektiv, PSD 2, och innebär att en bank kan genomföra betalningar och dela transaktionsdata med andra leverantörer av finansiella tjänster, om kunden ger klartecken till det.