Den nya Biden-attacken mot läkemedelspriserna sänker aktiekurserna

HSS ska utarbeta en omfattande plan för att bekämpa höga priser på receptbelagda läkemedel och prissänkningar. Foto: Creative Commons Lic. Kredit Pharmacy Limited

Enligt ett nytt dekret från president Joe Biden kommer han inom 45 dagar att ha utarbetat en omfattande plan för att bekämpa höga priser för receptbelagda läkemedel och för drastiska prissänkningar. I Norden faller Novo och Lundbeck på aktiemarknaden.

I ett dekret nyligen ​​attackerade USA: s president Joe Biden flera konkurrensområden, inklusive priserna på receptbelagda läkemedel, som enligt presidenten är mer än 2,5 gånger så höga som i andra länder, om inte högre.

Detta har lett till att en av fyra amerikaner har svårt att betala för sin medicin, medan en av tre inte tar sin medicin enligt anvisningarna, säger dekretet.

I dekretet angriper Joe Biden läkemedelsproducenternas användning av betalningsavtal, där konkurrenter mot en avgift inte går in på en marknad.

Metoden anses ha höjt priserna med 3,5 miljarder dollar per år, samtidigt som det borde bromsa innovation på marknaden.

Därför kommer Joe Biden att kräva samarbete med kanadensiska, "first nation”-stammar och delstater för att säkerställa säker import av läkemedel samt uppmana den amerikanska regeringen Health and Human Services Administration (HSS) att öka stödet för generiska läkemedel och kopiera medicin för att säkerställa billigare lösningar.

Samtidigt måste HSS utarbeta en omfattande plan inom 45 dagar för att bekämpa höga priser på receptbelagda läkemedel och prissänkningar.

Samtidigt kommer Federal Trade Commission (FTC) att uppmanas att förbjuda praxis för stora läkemedelstillverkare som betalar konkurrenter så att de stannar utanför marknaderna.

Novo Nordisk, som säljer läkemedel mot diabetes och fetma i USA, sjönk nyligen med 1,1 procent till 536,10 danska kronor på Köpenhamnsbörsen och Lundbeck, som bland annat producerar antidepressiva medel, sjönk med 0,9 procent till 199,90 danska kronor per aktie.