Regleringsoro pressar Hongkongbörsen

Efter måndagens branta fall fortsatte Hongkongbörsen rejält nedåt på tisdagen. Hang Seng-index föll 4,1 procent i går och 4,2 procent i dag. Det innebär att indexet är på sin lägsta nivå sedan början på november 2020.

Effekten av striktare regler gällande vinster inom utbildningssektorn i Kina är en av de faktorer som tynger.

Gå till handling

De här regleringarna visar att man är beredd att gå till handling. I förlängningen oroar sig marknaden sannolikt för att man skulle kunna begränsa även andra stora techföretags handlingsfrihet och deras möjlighet att skapa tillväxt och vinster framöver. Och det är börsen har reagerat negativt på, säger Johan Hagbarth, investeringsstrateg på SEB, till TT.

I helgen har kinesiska myndigheter infört restriktioner kring utbildningsverksamheter, bland annat förbud mot utländska investeringar i utbildningssektorn. Kina är ett land där digitala utbildningssatsningar har fått ett uppsving de senaste åren.

Värdet på aktierna i flera av de största digitala utbildningsplattformarna nära halverades under måndagen när de nya restriktionerna infördes.

Men det påverkar även andra stora aktörer inom den digitala sektorn.

De stora digitala företagen har blivit allt viktigare under de senaste åren, både internationellt och i Kina. Nu finns det en internationell diskussion om de ska bli ohälsosamt stora, om de kan få för mycket makt, säger Hagbarth.

Sett liknande

Det oroar marknaden och påverkar börsvärdena för de här företagen som dominerar aktiemarknaden. De har högt värderade aktier som därmed är känsliga för negativa nyheter, säger Hagbarth.

Samtidigt är det inget nytt fenomen, och Hongkongbörsen är ganska volatil.

Vi har sett liknande förut. Hongkong är en marknad där det har funnits en hel del politiska osäkerheter som har påverkat marknaden historiskt.