Nya bud – så vill Google skydda unga online

Google är det senaste av de stora techföretagen som vill skydda barn och ungdomar online. I ett blogginlägg förklarar Mindy Brooks, chef över barn- och familjerelaterade frågor på Google, att bolaget nu gör en rad förändringar vad gäller regler och förutsättningar för unga online.

Exempelvis kommer det bli lättare för alla under 18 år att ta bort sig själv från Googles bildsök. Själva bilden kommer inte att kunna plockas bort, men den kommer inte att vara sökbar via Google.

Även Google-ägda Youtube inför nya regler för minderåriga. Där kommer alla 13–17-åringar som laddar upp innehåll framöver att ha den mest privata inställningen som standard, vad gäller vilka som kan se innehållet.

Pengar inte okej

Google gör även en del förändringar vad gäller kartverktyget Maps, där det i framtiden inte ska gå att slå på platshistorik för minderåriga användare.

I blogginlägget understryker Mindy Brooks att ingen under 13 år får inneha ett vanligt Google-konto, enligt företagets egna regler.

Företagets Youtube Kids, för de som ännu inte fyllt 13 år, kommer också att genomgå förändringar. Där blir det inte längre tillåtet att uppmuntra barn att spendera pengar.

Kritik mot förändringar

Googles förändringar, som kommer att implementeras under de kommande månaderna, ska ses i sammanhanget av flera konkurrenters liknande satsningar den senaste tiden. Techjättarna vill bland annat tillmötesgå önskemål från myndigheter som arbetar med att förebygga brott mot barn.

Instagram berättade för några veckor sedan att de kommer att tvinga alla nya användare under 16 år att ha privata konton som standard, även om möjligheten att göra kontot offentligt finns kvar.

Även Apple arbetar för att göra den digitala världen säkrare för barn och unga. I förra veckan sade företaget att de tänker börja skanna användares bilder som laddas upp i molnet i jakt på dokumenterade övergrepp mot barn.

Apples planer har mött kritik från flera håll. Kritikerna ser förändringen som en potentiell bakdörr in i användares konton och enheter, samt som en möjlig övervakningsfunktion.