Grus i maskineriet i Kinas ekonomi

Kinas industri och detaljhandel fick grus i maskineriet i augusti, visar färsk statistik. Produktion och försäljningstillväxten föll till de lägsta nivåerna på ett år sedan nya utbrott av covid-19-smitta ledde till nedstängningar.

Industriproduktionen ökade med 5,3 procent i augusti jämfört med samma månad i fjol. Det kan jämföras med 6,4 procent i juli och man får gå tillbaka till juli 2020 för att hitta en lägre tillväxttakt.

Konsumtionen tog också stryk, med en försäljningsökning i augusti på 2,5 procent. Det är den lägsta ökningstakten sedan augusti i fjol och kan jämföras med en snittprognos på 7 procent.

Bland bedömare befaras att utvecklingen i september också blir svag efter nya fall av den så kallade deltavarianten av covid-19 i Fujian-provinsen.

Den oväntat svaga statistiken kommer samtidigt som oron för problem i Kinas fastighetssektor växer, inte minst kring fastighetsutvecklaren Evergrande – med elbilstillverkaren Nevs i portföljen – som har stora likviditetsproblem och ett gigantiskt skuldberg.