Svenskt missnöje med kompromiss om minimilön

Fredrik Persson/TT: EU-parlamentsledamoten Abir Al-Sahlani (C) är kritisk till det senaste kompromissförslaget i kampen om minimilöner i EU. Arkivbild.

Förslaget om minimilöner inom EU fortsätter att väcka svensk irritation. Den kompromiss som EU-parlamentets tyska och nederländska huvudförhandlare tänker lägga fram inför parlamentets arbetsmarknadsutskott får besk svensk kritik.

"Det är riktigt beklagligt att det här förslaget gör ett redan dåligt förslag ännu sämre. Man hotar svensk lönebildning", anser svenska ledamoten Abir Al-Sahlani (C) i ett uttalande till TT.

Kollegan Johan Danielsson (S) är ändå optimistisk inför fortsättningen.

Vi hoppas kunna hitta en lösning kring ett svenskt undantag som kan få stöd av hela Europafacket och då har jag fortsatt goda förhoppningar om att vi kan ro hem det, säger Danielsson till nyhetssajten Europaportalen.

EU-parlamentets arbetsmarknadsutskott väntas rösta om kompromissen från tyske Dennis Radtke och nederländska Agnes Jongerius i slutet av oktober. Parallellt behandlas förslaget även av medlemsländerna i ministerrådet.