Evergrande-aktie dyker efter utebliven betalning

Den skuldtyngda kinesiska fastighetsjätten skulle i torsdags ha betalat räntor på motsvarande runt 720 miljoner kronor för ett obligationslån i dollar – men ännu syns ingen betalning till.

Den uteblivna betalningen har fått Evergrandes aktie att dyka över 7 procent på Hongkong-börsen under fredagsförmiddagen. Aktien har åkt bergochdalbana på börsen den senaste tiden och så sent som i går steg den nästan 18 procent sedan dotterbolaget Hengda gjort upp med inhemska fordringsägare om en mindre räntebetalning på ett yuan-lån.

Hur koncernen skulle lösa räntebetalningen för obligationslånet i dollar som nu har förfallit har bolaget dock inte kunnat svarat på. Koncernen har 30 dagar på sig att betala skulden innan den får stämpeln "default" (inställda betalningar) på kreditmarknaden.

Nyhetsbyrån Reuters har förgäves sökt bolagets representanter för information kring situationen.

Evergrandes sammanlagda skuldberg summerades i somras till 305 miljarder dollar, vilket motsvarar 2 procent av Kinas BNP. Det handlar om cirka 150 miljarder dollar i leverantörsskulder, 60 miljarder i kontraktsåtaganden och 90 miljarder i lån.