Nedgången förstärks på Stockholmsbörsen

Flera nyheter dämpar humöret bland investerare på de ledande marknaderna. Från Tyskland kommer tecken om ett försämrat affärsklimat i form av att det månatliga Ifo-indexet kom in på 98,8, något lägre än analytikernas förväntningar. Dessutom fortsätter oron kring den kinesiska fastighetsjätten Evergrande som inte inkommit med ränteinbetalningar.

På Stockholmsbörsen faller framförallt Kinnevik och Hexagon, båda omkring 2,2 procent. Mot strömmen går framförallt läkemedelsjätten Astra Zeneca som stiger 2,3 procent på nyheten att ett läkemedel, Lynparza, visat positivt resultat i en fas 3-studien gällande behandling av prostatacancer. Indextunga Ericsson ser till att dämpa den generella nedgången något med ett lyft på 0,6 procent.

Utanför OMXS30-listan rasar EQT drygt sex procent på nyheten att Finansinspektionen (FI) beslutat att tillsätta en utredning kring bolaget.

Dagens kursraket är annars börsdebuterande Ctek som sysslar med batteriladdning. Aktien som övertecknades kraftigt i samband med noteringen rusade inledningsvis 150 procent för att något senare vara upp drygt 91 procent. I Europa syns nedgångar på omkring en procent såväl i Frankfurt, Paris som på Londonbörsen.