Cyberattacker har kostat nordiska företag hundratals miljoner dollar

Bolagen i Sverige räknar med att cyberbrottsligheten breder ut sig ytterligare under nästa år. Bild: Creative Commons Lic, Kredit: Kajhh

Danska Vestas, som nyligen drabbades av en omfattande hackerattack, riskerar en stor vinstnedgång i jämförelse med tidigare år. För flera danska företag har kostnaderna skjutit i höjden på grund av hackerattacker.

Vestas drabbades nyligen av en hackerattack som påverkade delar av företagets IT-system och har äventyrat databehandlingen. Det är långt ifrån första gången som ett danskt företag utsätts för hackerattacker, som kan snabbt orsaka stora kostnader.

Utöver en kort notis nyligen meddelade Vestas ingenting om den exakta omfattningen av attacken och det är därför svårt att förutse vad kostnaderna i slutändan kommer att leda till, ifall företaget även räknar in eventuella produktionsförluster.

Det är också stor spridning i kostnaderna när man tittar på tidigare attacker.

Värst var situationen för Maersk, som i juni 2017 drabbades av en omfattande hackerattack. Den övergripande uppskattningen i årsredovisningen för 2017 var att det hade en negativ resultateffekt på 250–300 miljoner dollar, motsvarande mellan 1,6 och 1,9 miljarder danska kronor.

Som ett resultat av attacken tvingades även Maersk stänga 75 hamnterminaler på en dag och det tog flera dagar innan verksamheten var igång igen.

Även allt fler svenska bolag rapporterar att de drabbas av cyberattacker. Närmare två tredjedelar av bolagen säger sig ha blivit utsatta för minst ett angrepp under det senaste året, vilket är cirka 30 procent fler på ett år.

I februari 2021 fick tjänstejätten ISS stänga ner stora delar av företagets IT-system efter att ha drabbats av en malware-attack. Därefter visade sig omfattningen vara större än först antagit och i årsredovisningen för 2020 beräknades det ha kostat företaget 887 miljoner danska kronor, inklusive 365 miljoner kronor i form av nedskrivningar på IT-systemen.

Hörapparattillverkaren Demant har också haft objudna gäster på sina servrar när företaget i september 2019 utsattes för en så kallad ransomware-attack, där cyberkriminella låser system och kräver pengar för att öppna dem igen.

Detta försenade bland annat utrullningen av dess produkter och beräknades i slutändan ha haft en negativ resultateffekt (EBIT) på 550 miljoner danska kronor. Året därpå utsattes företaget för nya attacker som orsakade skador på mellan 100 och 150 miljoner kronor.

Vestas-aktien påverkades inte nämnvärt av senaste attacken i november. på måndagen. Det blev dock ett fall på 1,2 procent och 222,10 kr.