Arcelor Mittal rullar ut 5G-nät med hjälp av Ericsson

Foto: ArcelorMittal

Ståljätten Arcelor Mittal kommer att rulla ut ett 5G-nät, döpt till 5G Steel, i Frankrike med hjälp av telekomoperatören Orange för 4G/5G-nätet och Ericsson för utplacering av antennerna. Det uppger branschsajten L’Usine Nouvelle.

Projektet som är på experimentstadiet och statsfinansierat genom programmet France Relance, kommer att starta i stålverket Dunkerque 2022 och därefter införas på två andra stålverk i Frankrike år 2023.

De industriella 5G-tillämpningarna som kommer att testas sträcker sig från underhåll och säkerhet till mobilitet i stålverken. Ett förarlöst tåg kommer också att testköras på en 44 kilometer lång bana i Dunkerque.

5G-nätverket kommer att rullas ut under första kvartalet 2022. Åtta utomhusantenner och flera inomhusantenner kommer att täcka platsen, som är 7 kilometer lång och 3 kilometer bred, och utgör det hittills "största industriella 5G-nätverket i Frankrike", enligt Orange.

–Det kommer att vara ett 4G/G-nätverk på 2,6 GHz-frekvensbandet, kompatibelt med det offentliga 3,5 GHz-nätet, så att den mest relevanta och ekonomiska tekniken kan väljas utifrån användningsområdena, som inte alla kräver 5G,  säger Valérie Cussac, vice vd med ansvar för smarta mobilitetstjänster på Orange.

–Utmaningen ligger i att bedöma teknikens prestanda i metallurgisk miljö och dess förmåga att ersätta våra befintliga nätverk, såsom WiFi, vilket i jämförelse krävde 30 antenner, säger David Glijer, chef för digital transformation på ArcelorMittal France.

För att identifiera lovande tillämpningar har David Glijer diskuterat länge med de olika arbetsgrupperna på stålverket för att lista deras problem och lyfta fram användningar som kräver mycket hög hastighet.

Följande områden framkom som särskilt intressanta för 5G: införande av förarlösa fordon och tåg som transporter stål i riskområden, mobilt underhåll av utrustning med AR (augmented reality), drönarövervakning samt fjärrstyrning av robotarmar.