Allra-toppar vinner delseger i HD-prövning

I somras dömde Svea hovrätt fyra Allra-toppar, med dåvarande vd Alexander Ernstberger i spetsen, till fängelse mellan fyra och sex år, och även till skadestånd och näringsförbud.

Männen överklagade domen och har begärt att HD ska pröva den. Målet är mycket omfattande.

För att HD ska pröva ett mål krävs prövningstillstånd, som bara ges i fall då en vägledande dom behövs. Det har spekulerats om ett nära förestående besked, men nu dröjer det ytterligare.

Frågan om skada

HD har bestämt att Riksåklagaren och Pensionsmyndigheten ska ta ställning till frågan om prövningstillstånd. "Svaren ska avse vad klagandena har anfört om hovrättens prövning av frågan om skada eller risk för skada för fondandelsägarna, pensionsspararna eller fondbolaget", skriver HD.

Senast 16 december vill domstolen ha in svaren.

Beskedet är en indikation på att det kan landa i ett prövningstillstånd, enligt Ernstbergers advokat Carl-Johan Malmberg.

Domstolen skulle inte förelägga Riksåklagaren och Pensionsmyndigheten om man inte ifrågasätter hovrättens sätt att resonera, i vart fall skaderekvisitet, och därmed brottet. Man kan kort säga: ingen skada inget brott, säger Malmberg.

Tror på omprövning

Dessutom har Högsta förvaltningsdomstolen nekat Pensionsmyndigheten prövningstillstånd i frågan om partsinsyn. Det innebär att de fällda Allra-topparna borde ha fått insyn även i Pensionsmyndighetens talan, inte bara åklagarens, enligt Carl-Johan Malmberg.

Sammantaget två mindre delsegrar, enligt försvaret.

Vi har skäl att tro att någon omprövning kommer att ske av hovrättens dom, säger Malmberg.