Budet på Sobi dras tillbaka – aktien rasar

Janerik Henriksson/TT: Det blir inget uppköp av Sobi. Arkivbild.

Den eventuella försäljningen har blivit en långdragen följetong som nu verkar få sitt slut. Bakgrunden är att tidigare i höst lade amerikanska riskkapitalbolaget Advent och statliga Singaporebaserade fonden GIC lade ett bud på motsvarande 235 kronor per aktie.

Med ett ja i ryggen från storägarna Investor liksom fjärde AP-fonden såg affären ut att gå i lås men processen har dragit ut på tiden. Olika medieuppgifter, bland annat i Dagens industri, har gjort gällande att det handlat om att Astra Zeneca som äger åtta procent av Sobi, inte valt att sälja och nu meddelar budbolaget Agnafit Bidco som företrädde de båda parterna att man drar tillbaka sitt bud.

Detta då man uppnått 87,3 procent av aktierna och acceptnivån låg på 90 procent.

"Eftersom villkoret om acceptnivå inte är uppfyllt återkallar Agnafit Bidco härmed erbjudandet. De aktier som har lämnats in i erbjudandet kommer följaktligen inte att förvärvas av Agnafit Bidco, utan kommer att kvarstå i respektive innehavares ägo", skriver bolaget i ett pressmeddelande .

Även Investor har kommenterat i ett pressmeddelande:

"Vårt fokus nu är att fortsätta skapa långsiktigt värde för Sobis aktieägare,” säger Johan Forssell, koncernchef och vd för Investor.

På Stockholmsbörsen ger nyheten en omedelbar effekt för Sobi-aktien. Efter att ha stängt på 226 kronor under gårdagen rasar nu aktien i den inledande handeln. Aktien faller nästan 25 procent.