Bitcoin stabil efter helgens slakt

Rick Bowmer/AP/TT: Den digitala valutan bitcoin (representerad av en symbolisk peng på bild), föll brant i helgen men har stabiliserats strax under 50|000 dollar på måndag förmiddag. Arkivbild.

Den 10 november nådde bitcoin sin högsta topp hittills, 69 000 dollar per bitcoin. Efter det har kryptovalutan haft en skakig resa nedåt. Senast i lördags kapades nästan en femtedel av värdet.

Ändå ligger bitcoin fortfarande en bra bit över värderingen i början på året (cirka 30 000 dollar).

Både priset på kryptovalutan och finansiella instrument kopplade till bitcoin är tillbaka på nivåerna i början på oktober, före den stora rusningen.

"Våra förväntningar är att resten av fjärde kvartalet kommer bli tufft; vi ser inte den styrka i bitcoin vi brukar se efter ett prisfall. Hävstångsmarknaden har nollställts och antalet utestående derivatkontrakt inom hävstångsmarknaden har också nollställts", sade Matt Dibb, chef på Stackfunds, till Reuters.

Det stora prisfallet på bitcoin och tillgångar kopplade till bitcoin kommer i samband med att hela den finansiella marknaden justeras på grund av risken med den nya virusvarianten omikron. Investerare rör sig från tillgångar med hög osäkerhet, skriver Reuters.

Den näst största kryptovalutan ether har inte haft samma prisfall. Där har värdet gått ner cirka sex procent den senaste veckan.