Grönt kontorshus inifrån och ut - med utsikt över Öresund

Alla hyresgäster i huset har tillgång till den mångfunktionella och gröna terrassen med fri utsikt över Öresund. Visualisering: Råforma

Green-Haus som byggs i Oceanhamnen i Helsingborg är byggt för att människorna i huset ska må bra på alla plan, inifrån och ut. Kontorshuset certifieras enligt WELL och Miljöbyggnad Guld för optimal bekvämlighet, hållbarhet och genomgående miljöfokus.

Text: Susanne Ringheim Kilje

Green-Haus är en av tre kommersiella fastigheter som byggs i etapp ett i Oceanhamnen, Helsingborgs nya stadsdel som ligger ett stenkast från Helsingborgs Centralstation. Green-Haus blir ett modernt kontorshus med allt som en modern tid kan erbjuda och som människor i fastigheten behöver. WELL-certifieringen innebär att människans välmående i och runt byggnaden sätts i fokus med ett antal olika parametrar.

- Namnet Green Haus är en lek med ord utifrån konceptet att detta är ett hus man kan växa i. Det har generöst med gröna ytor och hållbarhetstanken går som en grön tråd genom hela projektet, säger Ola Gunnefur, fastighetsutvecklare på Castellum. 

Castellum är en betydande aktör när det gäller kontorsfastigheter i Helsingborgsområdet. För att möta marknadens behov har bolaget byggt flera nya kontorshus de senaste åren. I Hyllie i Malmö byggde Castellum för ett par år sedan Nordens första WELL-certifierade kontorshus och bestämde sig för att satsa vidare på konceptet.

- Vi såg hur mycket värde WELL gav och fortsätter nu med Green-Haus, säger han.

bild
En gång- och cykelbro förbinder centralstationen med Oceanhamnen och Green Haus som är uppglasat, med plåtdetaljer och delar i skiffer. En passage genom huset förbättrar flödet i området. Visualisering: Råformat

Takterrass med utsikt över sundet

Hela området bäddar för hållbarhet, med gemensamma ytor och grönskande arbetsplatser. Huset har två olika höjder mot kanalen och centralstationen. En takterrass på plan fem, i den lägre delen av huset, har långsträckt utsikt över Öresund.

- Den har en fantastisk utsikt och inget hus framför skymmer sikten. Här har vi trevliga material, massor av grönska, bikupor, möjligheter till matlagning, wifitillgång och andra saker som ska göra denna gemensamhetsyta till en välbesökt oas, säger Ola och tillägger att enligt Castellums erfarenhet används välplanerade takterrasser även blåsiga och regniga dagar.

- Takterrassen gör en stor skillnad när det gäller helheten, men WELL består av många olika delar, konstaterar han.

bild
Vid den nya gång- och cykelbron vid torget och bredvid Prisma byggs det ”gröna” kontorshuset Green Haus. Foto: Amanda Hardwick

Hållbart yttre och hållbart inre

Inuti är huset byggt med tanke på flexibla och förändringsbara ytor - det är skapat för att vara hållbart en lång tid framöver. Materialitet, växtlighet, form och format, servicefunktioner i huset som adderar en trevlighetsfaktor, en bra ljudmiljö, genomtänkt ljussättning och bra ventilation är andra WELL-värden. Även emissioner från byggnadsmaterial och inredning tas med i betraktningen, likaså ljusinsläpp samt takhöjder. 

- Nybyggda kontor är ju flexibla i sin struktur och går att förändra med små medel i framtiden, som att flytta en vägg eller liknande. Vi vill att husen ska stå länge och vara framåtriktade, säger han.

Green-Haus är placerat vid det nya torget, direkt vid den nybyggda gång- och cykelbron som förbinder Oceanhamnen med centralstationen. För att få ett naturligt flöde in i området finns även en passage för allmänheten genom huset. Bottenvåningen får ett café med en terrass som hänger ut över vattnet och lobbyn är öppen för alla under kontorstid. Vårdcentralen som är hyresgäst är en annan servicefunktion för allmänheten. 

bild
Hyresgästerna får ljus, grönska och vatten som sina närmaste grannar under arbetsdagen. Visualisering: Råforma

Coworking-aktör erbjuder ytterligare flexibilitet

På plan ett huserar coworkingföretaget United Spaces, ett dotterbolag till Castellum. United Spaces har byggt en omfattande gemenskap med affärer, samverkan och social samvaro i mittpunkten. Utöver kontor och konferensrum ingår föreläsningar och event hos United Spaces. Övriga kontorshyresgäster i Green-Haus får möjlighet att ta del av United Spaces ytor och events mot en reducerad avgift.

bild
Ett café i anslutning till receptionen bidrar till områdets – och kontorshusets – publika prägel. Visualisering: Råformat

- Detta är en flexibilitetslösning som kan ge exempelvis större mötesytor och/eller kontorsmöjligheter. Jag ser att den här typen av funktioner är viktiga för kunderna i hela huset och tror att många kommer att vara intresserade, säger Ola.

Nu, i slutet av september, är Green-Haus uppe i full höjd och fasaden är på. Under april 2022 flyttar hyresgästerna in, lagom till H22, stadsmässan i Helsingborg som sparkar i gång i maj och som presenterar Oceanhamnen. Sextiofem procent av de uthyrningsbara ytorna är bokade. Castellum räknar med full uthyrning inom ett år.

- Slutfasen, det sista året, är alltid extra hektisk och det händer mycket på kort tid. Vi är väldigt nöjda med uthyrningsgraden hittills, säger han.

bild