Kinesiska staten deläger Geelybolag i Göteborg

Cevt arbetar med att utveckla fordonsteknik för företag och bilmärken i Geelykoncernen. Ifjol hade företaget omkring 2 000 anställda i Västsverige. Huvudkontoret ligger på Hisingen.

På senare år har Cevt varit inriktat mot uppkopplade och självkörande fordon, mjukvara och molntjänster.

Samtidigt har Cevts moderbolag Zhejiang Geely Automobile under de senaste åren fått två nya kinesiska bolag som delägare. Dessa har, enligt GP, ingen annan verksamhet och kontrolleras genom en konstruktion med fonder och investeringsbolag av den kinesiska staten.

Volvo Cars har förnekat att Geelykoncernen och dess huvudägare Li Shufu skulle ha kopplingar till den kinesiska statens intressen.

Jag har ingen anledning att misstänka att det på något sätt finns kopplingar mellan staten och honom, mer än det gör mellan alla kinesiska medborgare och staten, sade Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars, till GP vid bilföretagets introduktion på börsen.

När tidningen senare ber om en kommentar till det statliga ägandet i Cevt, vill Volvo Cars inte svara.

”Volvo Cars har inga skäl att kommentera eventuella kopplingar mellan vår huvudägare och andra företag eller organisationer", skriver Jenny Åström, pr-chef på Volvo Cars, i ett mejl till GP.