Vakna soffliggare – ni är fondvinnare

Hasse Holmberg/TT: Soffliggarna kan glädjas åt en extremt bra utveckling under 2021. Arkivbild.

De drygt fem miljoner svenskar som avstått ett aktivt fondval och låtit pensionspengarna vara kvar i AP7 Såfa – till vardags kallad soffliggarfonden – är tydliga vinnare.

Med en uppgång på 31,5 procent slog man genomsnittet av övriga fonder på Premiepensionstorget (27,1 procent) och resultatet var dessutom det tredje bästa sedan fonden skapades i maj 2010.

Det är väldigt glädjande och ska ses i ljuset av en otroligt stark börsutveckling. Vi har dock en diversifierad portfölj och inte bara globala aktier, bland annat småbolag som gått väldigt bra. Valutakursutvecklingen har också varit med oss då vi har mycket dollarplaceringar, vilket varit gynnsamt, säger vd:n Richard Gröttheim till TT.

Kraftig uppgång

Trots den pågående pandemin har de globala aktiemarknaderna generellt sett haft ett extremt framgångsrikt 2021 där bland annat Stockholmsbörsens OMXS-index lyfte drygt 30 procent.

Även om investeringsstrategin hos AP7 Såfa ska vara bred har man kunnat dra nytta av den uppgång som varit för tekniksektorn, bland de största innehaven finns börsvinnare som elbilstillverkaren Tesla vars aktie lyfte över 50 procent under 2021 och Apple, upp omkring 39 procent.

Det är fördelen med att ha en globalt spridd fåtölj med över 3 000 bolag. Ibland går de här bolagen bra, något annat år är det annorlunda och det är nyckeln i att ha riskspridning, säger Gröttheim.

Skakigt år

Tonläget på aktiemarknaden har dock skiftat sedan årsskiftet och Stockholmsbörsen är exempelvis ned drygt tre procent under de inledande veckorna. Ökad oro för stigande räntor gör att investerare nu väljer bort aktier och Gröttheim lyfter att 2022 kan bli skakigt.

Det är helt enligt plan. Jag har sagt det under ett antal år. Jag är snarare förvånad över att ett riktigt dåligt börsår inte inträffat på senare tid. Man kan inte vänja sig vid avkastningar på som i år 31,5 procent. Realistiskt är 7–8 procent på lång sikt.

TT: När du säger skakigt, hur skakigt då?

Jag tror inte att vi får en börskrasch som under finanskrisen, men en korrigering på 20 procent är helt rimligt.