Investor har bullat upp för nyförvärv

Jonas Ekströmer/TT: Investors vd Johan Forssell ser framför sig ett skakigare 2022. Arkivbild.

Vi har en stark finansiell ställning på Investor, vi har en skuldsättningsgrad under två procent och det ska vi försöka utnyttja på ett klokt sätt när vi ser möjligheter på marknaden, säger vd Johan Forssell.

Investor – storägare i bland annat ABB, Astra Zeneca och Ericsson – föreslår en höjd utdelning när de redovisar årets resultat, från 3:50 till 4 kronor per aktie, vilket motiveras med ett starkt kassaflöde som stärkt bolagets finansiella ställning. Utdelningarna delas ut i två omgångar, 3 kronor per aktie i maj och 1 krona per aktie i november.

Många nya aktieägare

Investor har varit populärt bland nya aktiesparare under året. Enligt data från Nordnet har antalet aktieägare i Investor ökat med 80 procent på deras plattform. Bolaget genomförde en aktiesplit i maj förra året, och skriver i rapporten för året att aktieägarbasen nu består av 478 000 personer, vilket är ett rekord.

TT: Vad kan aktieägarna vänta sig av er 2022?

De kan förvänta sig att vi fortsätter i linje med den strategi vi har, vi kommer att ha fortsatt högt fokus på våra prioriterade områden som då är hållbarhet inklusive energiomställningen, teknikomställningen, falangutveckling och successionsplanering i våra bolag. Det är helt avgörande för oss att ha rätt person på rätt plats, säger Forssell.

Avkastning över index

Investors substansvärde uppgick till 760 962 miljoner kronor, eller 248 kronor per aktie, vid utgången av det fjärde kvartalet i fjol. Det går att jämföra med aktiekursen som låg på cirka 204 kronor under fredagseftermiddagen.

För hela 2021 ökade det justerade substansvärdet med 41 procent, och totalavkastningen blev 55 procent. Investor jämför sig med SIXRX avkastningsindex, som steg med 39 procent i fjol.

Under fjärde kvartalet uppgick totalavkastningen till 21 procent. SIXRX avkastningsindex steg 12 procent under samma period.

Johan Forssell säger att det kommande året ser ut att bjuda på utmaningar. Det finns fortfarande pandemirelaterade effekter, till exempel störningar i leveranskedjor, och en inflation som skapar oro på marknaden.

Vi har haft en kraftigt ökande inflation och det har lett till att Federal Reserve (amerikanska centralbanken) har indikerat att man måste höja räntorna. Det är rimligt att anta att vi ser gradvis högre räntor framöver, och räntor brukar innebära en sättning på börsen, säger vd:n.

Johan Forssell vill inte kommentera hur den förändrade räntemiljön kan påverka specifika innehav.