Kurskollapsen för krypto fortsätter

Mark Lennihan AP/TT: Bitcoins värde har nästan halverats sedan den historiska toppen i höstas. Arkivbild

Bitcoin har därmed tappat en fjärdedel av sitt värde sedan årsskiftet och börjar närma sig bottennappet i juli 2021 strax under 30 000 dollar.

Andra stora kryptovalutor, som ether, faller ännu mer. Etherkursen rasar 7 procent till cirka 2 250 dollar.

Nedgången är fortsättningen på en trend nedåt, som pågått sedan bitcoins historiska topp på drygt 67 700 dollar för lite drygt två månader sedan.

En pådrivande faktor är de kapitalrörelser som tryckt ned börsen sedan det står klart att USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) planerar oväntat stora åtstramningar – med räntehöjningar och en påskyndad avveckling av stödköpsportföljen – efter snart två års av massiva pandemistimulanser.

Bland bedömare går meningarna isär om kryptovalutornas utsikter framåt och många har sedan länge varnat för att det byggdes upp en finansiell bubbla när bitcoinpriset mer än fjortonfaldigades från en kurs kring 5 000 våren 2020 till nivåer på nästan 70 000 i höstas.

Vi tycker inte det är något fel i att de mest spekulativa hörnen på marknaden töms på lite luft i marknadsturbulensen, säger Mark Haefele, investeringschef på storbanken UBS kapitalförvaltning.