Svensk BNP klart starkare än väntat

Janerik Henriksson/TT: Svensk ekonomi går starkare än väntat. Arkivbild.

Svensk BNP ökade med 6,2 procent under fjärde kvartalet 2021 jämfört med samma period året före, enligt den preliminära BNP-indikatorn från Statistiska centralbyrån (SCB).

Det var klart starkare än väntat. Ekonomernas snittprognos låg på 5,5 procent, enligt SEB:s sammanställning. Även arbetslösheten faller tydligt, enligt SCB:s sätt att mäta.

Den starkare tillväxten beror enligt Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, främst på att omikron inte påverkat ekonomin som befarat.

Det är tydligt att restriktionerna inte har haft samma påverkan på ekonomin den här gången som under tidigare coronavågor. Det ser vi på BNP men också på en något lägre arbetslöshet, säger hon.

Lugnar inte börsen

Regeringen har indikerat att restriktionerna kan upphöra om två veckor. Något som enligt Alexandra Stråberg skulle sätta fart på ekonomin ytterligare.

Däremot tror hon inte att BNP-tillväxten kommer lugna oron på börsen.

Det här är bra generellt sett, men det är inte det som främst påverkar börsen. Det som oroar börsen nu är covid, geopolitiken, säkerhetsläget, inflationen och räntehöjningar från den amerikanska centralbanken, säger hon.

I Sverige trycks inflationen just nu upp av höga bensin- och energipriser. Däremot är det inget högre tryck på lönerna eftersom arbetslösheten fortfarande ligger relativt högt. Därför tror de flesta bedömare att inflationen kommer sjunka i takt med mildare väder.

För ett bredare inflationstryck uppåt krävs en mycket starkare arbetsmarknad och där är vi inte än. Det är det som är skillnaden mellan Sverige och USA. De har en bredare inflationsuppgång som de måste hantera, säger Alexandra Stråberg.

Stark december

Nivån på på Sveriges samlade produktion av varor och tjänster, BNP, var till och med högre under fjärde kvartalet än vad prognoserna låg på innan pandemin bröt ut.

“Med andra ord skulle man kunna argumentera för att ekonomin är starkare än vad den annars skulle ha varit om inte pandemin hade inträffat”, skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson i en kommentar.

BNP-uppgången tilltog mot slutet av kvartalet, bara i december var tillväxttakten 7,0 procent på årsbasis.

För helåret 2021 steg bruttonationalprodukten (BNP) med 5,2 procent jämfört med 2020, enligt de preliminära beräkningarna.

Statistiken är korrigerad för kalendereffekter och säsongsvariationer.