Nu införs hastighetsbegränsning på Västra Stambanan

Hastigheten sänks till 40 kilometer i timmen på den 15 kilometer långa sträckan i mellan Flen och Sparreholm. Foto: Trafikverket

Under en besiktning har rälsskador påträffats på Västra stambanan mellan Flen och Sparreholm. Därför sänker Trafikverket hastigheten på sträckan tills rälsen är utbytt. Nu sänks hastigheten till 40 kilometer i timmen på den 15 kilometer långa sträckan i Södermanland mellan Flen och Sparreholm. Det gös av säkerhetsskäl, tills underhållsarbetet på spåren är klart.

Västra Stambanan är ett av Sveriges mest trafikerade stråk för såväl persontrafik som godstrafik. På sträckan går ett tåg var 15:e minut mellan klockan 05.00 och 22.00. Den täta trafikeringen innebär att påverkan av hastighetsnedsättningen blir stor och att restiden både mellan Stockholm och Göteborg och mellan Stockholm och Malmö förlängs.

Arbetena beräknas börja så fort material och bemanning är på plats och kommer ske nattetid. Totalt handlar det om att byta över 35 000 meter räls. Trafikverket beräknar att det tar cirka fem veckor innan hastigheten kan höjas igen, beroende på väder, bemanning och materialtillgång. Men Västra stambanan är högt prioriterad.

Det råder stor trafikbelastning på Västra stambanan och det går många olika tågsorter på järnvägssträckan, vilket ökar slitaget. Trafikverket har höga säkerhetskrav på järnvägen, och tar beslut direkt när tecken på förslitnings-skador uppstår.