Ryssland närmare teknisk konkurs

Förort i Ryssland. Foto: Pixabay, Creative Commons Lic. Kredit: Olga Sadrova

En rad stora banker rapporterar att Ryssland misslyckades med sina internationella skulder genom att göra avbetalningar i rubel istället för dollar. Men landet har fortfarande några veckor på sig att lösa allt innan konkursen blir ett faktum.

Rysslands avbetalningar på två dollarlån till stora internationella banker betalades endast i rubel, vilket är ett brott mot regelverket, och landet närmar sig därmed teknisk konkurs.

Det skriver Bloomberg, med hänvisning till ett uttalande från CDS-panelen, en kommitté som beslutar om betalningar på konkurskontrakt.

Potentiellt utebliven betalning

Panelen, som består av stora internationella banker, bekräftar att det rör sig om en "potentiellt utebliven betalning", vilket i praktiken innebär ett eventuellt fallissemang inom en månad.

Tidsfristen gick ut den 4 april, men Ryssland har 30 dagar på sig att betala innan konkursen är ett faktum.

Medan Ryssland tidigare har uppgett att man inte velat göra avbetalningar i dollar, gör internationella sanktioner det nu mycket svårt att genomföra sådana valutatransaktioner.

De omfattande restriktionerna har avskurit Ryssland från det västerländska finansiella systemet, vilket komplicerat dollarbetalningar.

Går till domstol

Ryssland meddelade nyligen att man kommer att gå till domstol för att få tillgång till valutareserver som fryses utomlands efter kriget. Landets finansminister hävdar också att landet har uppfyllt sina skuldvillkor, eftersom det är västerländska sanktioner som står i vägen för betalningar.

Ryssland närmar sig konkurs

Skulle det sluta i konkurs är det första gången sedan 1998. Därefter har landet haft stora svårigheter att få förmånliga lån i väst. Sanktionerna efter annekteringen av Krim 2014 har också minskat västerländska investeringar i landet, så det finns betydligt mindre total risk för väst nu, även om vissa kan förlora mycket.

Risken för att stora banker och finansinstitut ska utsättas för enorma smällar, som kan få smittande effekter på hela bank- och finanssystemet, är alltså mindre nu. Både DNB och Nordea har tidigare också uppgett att deras exponering är minimal.

Slutfört sina analyser

Om en slutgiltig teknisk konkurs fastställs innebär det att innehavarna av så kallade konkursförsäkringar (credit default swaps) i denna omgång kan få betalningar på kontrakt som täcker skulder för runt 40 miljarder dollar (över 350 miljarder kronor), enligt Bloomberg.

Traditionellt sett skulle de stora globala kreditbyråerna ha varit ansvariga för den officiella konkursförklaringen, men dessa har nu slutfört sina analyser av Ryssland i linje med sanktionerna.