Rubelrally trots rysk recession

Alexander Zemlianichenko AP/TT: Ryska kapitalkontroller och högt oljepris ger rubelrally trots rysk recession i skuggan av Ukrainakriget och sanktioner. Arkivbild

Rubelrallyt gör den ryska valutan till den som har gått starkast i världen hittills i år. Bakom kurslyftet ligger kapitalkontroller i kombination med massiva inflöden av intäkter från rysk gas- och oljeexport.

Problemet för de som sitter på rubel är bara att de inte kan ta hem kursvinsten. På de ryska växlingskontoren och den svarta marknaden i Ryssland är kursen inte alls lika attraktiv – om det ens går att hitta någon som kan och vill sälja utländsk valuta i landet.

Den officiella kursen enligt Moskvabörsen är 63 rubel per dollar. Men enligt en enkät med 70 Moskvabaserade banker och växlingskontor ligger kursen i själva verket 20 procent högre. Och på svarta marknaden kostar en dollar 73-75 rubel per dollar.

Kapitalkontroller påverkar samtidigt volymerna av valutaaffärer i Ryssland. Centralbanken i Moskva tillåter bara valutaaffärer med dollar och euro som banker har fått in efter den 9 april. Och hushåll i Ryssland kan bara ta ut utländsk valuta från de bankkonton som skapades före den 9 mars. Det finns dessutom en gräns på 10 000 dollar till och med september.

Gränsen för hur mycket en ryss får ta ut inför en utlandsresa ligger också på 10 000 dollar, vilket i kombination med sanktioner som stoppar användningen av ryska kreditkort utanför Ryssland gör längre utlandsresor krångliga att finansiera.