Verkstad draglok i börslyft

Henrik Montgomery/TT: Uppåt på Stockholmsbörsen. Arkivbild

Sandviks aktie stiger 2,6 procent sedan verkstadskoncernen presenterat ett nytt sparmål på 600 miljoner kronor per år till 2025. För att nå dit räknar Sandvik med att man behöver göra sig av med 580 anställda.

Lastbilstillverkaren Volvo går också starkt, upp med 3,3 procent. Kurslyftet följer på beskedet att koncernen startar en fabrik för batterimontering i Gent, Belgien.

Förvärvsbolaget Storskogens aktie rasar med 7 procent efter en kvartalsrapport, som visar ett kraftigt lyft för omsättningen, men där vd Daniel Kaplan varnar för ett osäkert konjunkturläge.

De europeiska börslyften kommer efter en stark börsutveckling i Asien, som får draghjälp av signaler om att Kina är på väg att häva nedstängningar i Shanghai.

Kurserna i terminshandeln inför tisdagens handel på Wall Street stiger också.

Stockholmsbörsen har med tisdagens kurslyft reducerat fallet hittills i år till 20 procent.

Oron finns samtidigt kvar på marknaden för att det väntar en oväntat bred nedgång för global konjunktur, bland annat som en följd av Kinas stora pandeminedstängningar i kombination med att inflationsproblemen i USA pressar centralbanken Federal Reserve att strama åt mer än väntat.

På den skakiga kryptomarknaden – som följt med en skakig tekniksektor på världens börser nedåt i år – stiger bitcoin med nästan 2 procent till en kurs strax under 30 500 dollar. Det kan jämföras med årets bottennapp tidigare i maj kring 25 000 dollar och innebär att nedgången sedan årsskiftet har minskat till cirka 35 procent.

Naturgaspriset på råvarubörsen i Amsterdam stiger 4 procent 97 euro per megawattimme. Ett terminskontrakt för leverans av så kallad brentolja nästa månad stiger samtidigt svagt till nästan 115 dollar per fat.