Ørsted har som mål att bli branschledande inom koldioxidavskiljning

Ørsteds huvudkontor. Foto:Ørsted

Företaget hoppas kunna vinna det danska anbudet för avskiljning och lagring av koldioxid med en plan för fångst av 400 000 ton CO2 till 2025 från företagets biomassaeldade kraftvärmeverk.

Ørsteds vd Mads Nipper deltog nyligen i toppmötet i Esbjerg om en satsning på Nordsjön för havsvind. EnergyWatch får reda på att företaget har stora planer för koldioxidavskiljning.

Spirande vindkraftsverksamhet

Ørsted har fått globalt erkännande för sina betydande bidrag till den spirande vindkraftsindustrin till havs. Nu nollställer det danska bolaget ett område, det som det danska parlamentet har pekat ut som helt avgörande för att företaget ska kunna de nationella klimatmålen: avskiljning och lagring av koldioxid.

För detta ändamål planerar Ørsted att lägga ett bud på det kommande danska CCS-upphandlingen, när den danska energimyndigheten (DEA) presenterade den övergripande ramverket tidigare under maj månad. Detta framgår av en hemligstämplad handling som EnergyWatch har erhållit genom rätten till tillgång till offentliga register.