Oklart in i det sista om budgetbeslut

Marko Säävälä/TT: Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl.

Det vore inte speciellt strategiskt av mig att nu säga hur vi röstar om de andra partierna inte tar vår utsträckta hand, säger C:s ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl.

Den utsträckta handen består av ett förslag om hur pensionerna kan höjas. Och Ådahl vill också att slutbehandlingen i finansutskottet ska skjutas upp till efter helgen, så att partierna först kan enas om en kompromiss om pensionerna.

När riksdagsledamöterna anlände till finansutskottet var flera öppna för att skjuta på budgetbeslutet, även om ingen ställde sig bakom Centerns förslag.

Vi får ha en diskussion om det på mötet nu, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Men min bild är att vi i grunden står långt ifrån varandra.

Även Ali Esbati, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet, kan tänka sig att förhandla vidare med C.

Om det är så att några ytterligare dagar hjälper Centerpartiet att fundera över sin situation, så har vi ingenting emot det, säger han.

Däremot tycker han inte att C:s kompromissförslag är tillräckligt bra.

Flera förslag

Utöver C:s förslag finns redan tre andra förslag. Ursprungsförslaget från regeringen, V och MP med ett garantitillägg till pensionärerna med sämst ekonomi, ett motförslag från oppositionen och så ett kompromissförslag från regeringen.

C vill att pensionsfrågan ska lösas av pensionsgruppen. Det blocköverskridande forum där beslut om pensionssystemet fattats sedan 1990-talet, för att få till pensionslösningar som håller över tid. Men där ingår inte Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna eller Miljöpartiet.

Om partierna nu kringgår pensionsgruppen och gör upp om förslag i finansutskottet, så är Pensionsgruppen i praktiken död, menar Ådahl.

Det här är sista chansen att rädda pensionsgruppen, säger han.

Pensionsgruppen har mötts sju gånger den senaste tiden och partierna står väldigt nära varandra, enligt Ådahl. Skillnaden handlar om några hundralappar.

Under hela processen har det varit så otroligt nära, säger Ådahl.

Vänsterpartiet, som själva inte sitter i pensionsgruppen, förstår inte C:s vurm för gruppen.

Det är märkligt om Centerns ingång är att det är viktigare med en arbetsgrupp än med pensioner till de svenska pensionärerna, säger Ali Esbati.

C-röster avgör

I nästa vecka röstar riksdagen om vårändringsbudgeten. Men det är fortfarande oklart om regeringen får igenom den.

Om C röstar för, kan regeringens förslag till vårändringsbudget vinna.

Vi kommer naturligtvis att invänta svar från regeringen och de andra partierna. Vi räcker ut handen med full kraft. Det kommer att avgöra hur det blir, säger Ådahl.