Börsen sjunker i ny våg av recessionsoro

Terje Pedersen NTB/TT: Börser runt om i världen pressas av oro för recession när centralbanker stramar åt med räntehöjningar. Arkivbild

Utvecklingen ligger i linje med ledande Europabörser och riktningen i terminshandeln inför torsdagens börsöppning på Wall Street.

Nedgången är bred och bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index tappar bland annat Kinnevik och Investor nästan 1,5 procent.

Volvo Cars-aktien går mot strömmen och stiger 1,9 procent. På onsdagskvällen kom besked om att förvärvsbolaget Gores Guggenheims ägare gett klartecken för fusionen med den Göteborgsbaserade elbilstillverkaren Polestar, med Volvo Cars som en av storägarna. Polestaraktien ser därmed ut att kunna börja handlas på Nasdaqbörsen på fredag.

Skanska har fått i uppdrag att bygga om ett datacenter i Hillsboro, Oregon, USA – en order värd 760 miljoner kronor. Aktien följer dock med nedåt och tappar 1,2 procent.

Fastighetsbolaget SBB, som tagit rejält med stryk på börsen i veckan, återhämtar sig med drygt 4 procent efter ett pressmeddelande där bolaget går kritiserar påståenden om att bolaget har skulder som inte är med i balansräkningen.

Pressen nedåt på börser globalt kommer efter nya hökaktiga uttalande om behovet av att strama åt med snabba räntehöjningar av Jerome Powell, chefen för USA:s centralbank Federal Reserve (Fed), i senaten i onsdags.

Världsmarknadspriset på råolja pressas nedåt. Ett terminskontrakt för leverans av så kallad brentolja nästa månad backar nästan 2 procent till cirka 110 dollar per fat – den lägsta nivån sedan början av maj.