Dystra signaler från eurozonen

Francois Mori AP/TT: Frankrikes ekonomi bromsar in oväntat snabbt i juni, enligt ett preliminärt inköpschefsindex. Arkivbild

Såväl den tyska som den franska ekonomin bromsar in oväntat snabbt, enligt preliminära inköpschefsindex för juni. För hela eurozonen är riktningen den samma.

S&P Globals inköpschefsindex föll till 51,9 i juni enligt en preliminär beräkning, ned från 54,8 i maj. Skiljelinjen mellan tillväxt och minskning går vid 50-strecket.

Omräknat i BNP pekar det mot en tillväxttakt i slutet av andra kvartalet kring 0,2 procent i eurozonen, vilket kan jämföras med 0,6 procent i slutet av första kvartalet.

För Tyskland – eurozonens ekonomiska motor -- föll motsvarande index till 51,3. Nivån är den lägsta sedan december 2021 och kan jämföras med nivån i maj på 53,7.

Nedgången var oväntat stor. Analytiker hade i snitt räknat med en nedgång till 53,0, enligt en sammanställning gjord av Bloomberg.

Delindex för orderingången i Tyskland faller samtidigt ned under 50-strecket, till 47. Det kan jämföras med 51,5 i maj.

I Frankrike faller inköpschefsindex till 52,8 i juni, ned från 57,0 i maj. Snittprognosen bland analytiker låg på en nedgång till 55,9 i juni. Delindex för orderingången föll till 52,7, från 55,6 i maj.

Inköpschefsindex för juni i den brittiska ekonomin var samtidigt oförändrat på 53,1, vilket var något högre än väntade 52,4.