Odensen kommun och Odenses hamn kommer att skapa landets största logistiknav med en yta på nästan 1 miljon kvm och med ett pris på 4–5 miljarder kronor.
Området kommer att få namnet Odense Dry Port och kommer att ligga mellan Odense och Årslev, alldeles intill motorvägen och kommer att inrymma byggnader på nästan 500 000 kvm.
Hög efterfrågan
I ett pressmeddelande står det att Odense Hamn har köpt den nedlagda försöksträdgårdsodlingen i området av staten och nu är redo att utveckla området för 4–5 miljarder danska kronor.
Bakgrunden till utvecklingen är bland annat att man räknar med hög efterfrågan från vindkraft- och offshoreindustrin.
- Jag ser läget i Årslev som en viktig bit för att vi här hemma ska lyckas producera vindkraftverken och leverera de gröna kvantsprången som kan ge hela världen den hållbara energi den behöver, säger Odense Hamns vd Carsten Aa, som betonar projektets hållbarhet.
- Tanken är att allt på och runt torget ska tänkas grönt. Det finns god tillgång till el- eller vätgasbilar via motorvägen och på sikt kan vi jobba med att använda järnvägen, eftersom spåren går precis förbi och med tiden finns här plats för transportdrönare att enkelt ta sig till och från. Det är en språngbräda till framtiden mitt i Danmark för de företag som skapar den gröna energiutveckling som vi så väl behöver, säger direktören.
Bort från fossilt
I upplysningen ingår också ett uttalande från klimat-, energi- och försörjningsminister Dan Jørgensen (S), som menar att hamnplanerna stödjer regeringens energiplaner:
Europas energiförsörjning måste fjärma sig från fossila bränslen. Därför är det regeringens plan att femdubbla produktionen av el från havsvind i Danmark till 2030. Men om vi ska nå de ambitiösa målen behöver vi innovativa företag som faktiskt kan få ut turbinerna och vindsnurrorna till havs. Jag tycker Odense Dry Port är ett bra exempel på detta, eftersom man också tänker på nya och gröna lösningar i själva produktionen och logistiken bakom den gröna omställningen, säger han.
Aktiebolag
Det nämns att Odense Hamn som nu är i dialog med Odense kommun och Faaborg-Midtfyns kommun måste få nödvändiga tillstånd på plats så snart som möjligt innan planerna för arkitekturen och de tekniska och miljömässiga lösningarna kan omsättas i verkligheten. Någon konkret tidsplan för projektet nämns inte.