Pilotstrejken rycker allt närmare

Magnus Andersson/TT: Medling mellan SAS och pilotfacken pågår i Näringslivets hus i Stockholm sent på fredagskvällen.

Ännu på fredagen pågår förhandlingarna mellan SAS och piloterna, berättar hon. Men hur det går kan hon inte säga.

Det får stanna i förhandlingsrummet.

Om en överenskommelse inte nås före midnatt bryter strejken ut. Då stoppas 200–250 plan varje dag, och upp mot 30 000 passagerare berörs dagligen mitt i den mest hektiska semestertiden, berättar hon.

Det hoppas vi inte händer. Hamnar vi i det läget är det riktigt, riktigt illa. Det går inte att boka om passagerare nu, för det är proppfullt på alla plan.

Hotar med konkurs

Från norskt håll sätter man nu press på SAS. Det norska pilotfacket hotar med att driva företaget i konkurs.

Ja, otvivelaktigt. Om företaget inte klarar att förhålla sig till den skandinaviska modellen så anser vi att det är en aktör som inte har rätt att överleva, säger Roger Klokset, ledare för fackföreningen Norske SAS-flygeres forening (NSF) till norska VG på frågan om man är beredd att låta bolaget gå i konkurs.

Enligt Roger Klokset är de anställda upptryckta i ett hörn och har inga alternativ.

Jag kan säga att att det sista vi önskar är att det blir strejk men för oss är det här en principiell kamp för grundläggande rättigheter för anställda i Norden, säger Klokset.

"Absurt uttalande"

Karin Nyman är bestört över de norska pilotfackets uttalande.

Det är ett fullständigt absurt uttalande. Vi befinner oss i en svår ekonomisk situation, vi måste ta oss igenom transformationsplanen. Att i det läget vi befinner oss i hota med konkurs, det är chockerande nonchalant, säger Karin Nyman.

Även det svenska pilotfacket uttrycker sig kritiskt om SAS förhandlingsposition.

"Svensk arbetsmarknad bygger på respekt för ingångna avtal och samarbete mellan parterna. En arbetsgivare som försöker att organisera sig bort från arbetsgivaransvar och ingångna avtal genom att starta brevlådeföretag har ingenting på svensk arbetsmarknad att göra och saknar existensberättigande", säger Martin Lindgren, ordförande för SAS-sektionen på Svensk pilotförening, i en skriftlig kommentar till TT.

Det svenska Medlingsinstitutet vill inte kommentera förhandlingarna, som ännu pågår vid 20-tiden på fredagen.

"Arbetet pågår. Vi spekulerar aldrig", skriver medlaren Jan Sjölin till TT.