Fortsatt strejkrisk – förhandlingar pausas

Chris Anderson/TT: Förhandlingsledaren Marianne Hernæs möter media om SAS-förhandlingarna utanför Näringslivets hus i Stockholm.
Chris Andersson/TT: Martin Lindgren, ordförande i SAS-sektionen på Svensk pilotförening hoppas och tror att parterna kommer att komma överens.

Både SAS och pilotfacken är trötta efter att ha förhandlat långt in på småtimmarna.

Parterna kommer att ta en paus under lördagen, vila upp sig och återuppta medlingen tidigt på söndagen, uppger Roger Klokset, ledare för fackföreningen Norske SAS-flygeres forening (NSF).

Varken pilotfacken, SAS eller medlarna går in på vilka delar de är överens i än så länge. De är dock alla överens om att de behöver sova.

Vi möts igen i morgon. Nu ska jag hem och sova, jag har inte sovit på många timmar, säger Keld Bækkelund Hansen, ledare för fackförbundet Dansk Metal, när han mötte pressuppbådet utanför Näringslivets hus på Östermalm i Stockholm efter det att den tidigare tidsfristen löpt ut klockan 11 på lördagen.

Månadslånga förhandlingar

Förhandlingarna har pågått i månader. Vid 01-tiden natten mot lördag förlängdes tidsfristen en tredje gång, till klockan 11 på förmiddagen. Efter att ha förhandlat hela natten är de fortfarande inte klara och nu skjuts det alltså upp igen.

Enligt den norska riksmedlaren Mats Wilhelm Ruland har parterna suttit tillsammans och pratat med varandra under natten.

Vissa framsteg ska ha gjorts under natten, enligt Marianne Hernæs.

Men vi står fortsatt väldigt långt ifrån varandra, säger Hernæs.

Enligt Martin Lindgren, ordförande för SAS-sektionen på Svensk pilotförening, har stämningen i förhandlingsrummet varit god under de senaste timmarna trots att norska och svenska pilotfacken riktade hård kritik mot SAS på fredagen.

Då satte man från norskt håll hård press på flygbolaget när det norska pilotfacket hotade med att driva företaget i konkurs.

Trots att det är svåra frågor så har vi respekt för varandra och försöker lösa frågorna så gott vi kan, säger Lindgren men understryker att:

Företag som inte respekterar den svenska modellen och de lagar och de avtal vi har ingått, de ska inte förekomma på svensk arbetsmarknad.

Vill hålla tempot uppe

Alla tre fackförbund, det svenska, norska och danska, är överens och agerar som en part, säger Martin Lindgren.

Nu måste en överenskommelse nås senast måndag klockan 12, annars finns det risk för att piloterna går ut i strejk.

Om detta kommer att vara den sista tidsfristen som sätts innan strejkhotet blir verklighet vill pilotfacken inte svara på.

Vi kan inte kommentera medlingen men vi värderar att den frist som har satts nu ska räcka. Vi vill också hålla tempot uppe och kunna nå en lösning, det är vi skyldiga alla passagerare som går och väntar. Det är också därför som vi inte sätter tidsfristerna för långt fram, säger Roger Klokset.