Storbritannien: Regeringen investerar 1 miljard pund i digital signalering

Network Rail genomförde nyligen framgångsrikt den första fasen av signalförbättringar på linjen mellan brittiska städerna Aberdeen och Stonehaven för att öka prestandan på linjen för införandet av ytterligare tjänster. Foto: Network Rail

Mer än 1 miljard pund ( 1,16 miljarder euro) av statlig finansiering används för att ersätta åldrande viktoriansk infrastruktur med den senaste digitala signaleringen. Detta tillkännagavs nyligen av transportministeriet DfT.

En tredjedel av landets befolkning bor inom 20 minuter från en tågstation på East Coast Main Line och genererar tillsammans mer än 40 procent av Storbritanniens BNP. Tekniken, som kommer att rullas ut över hela den södra delen av linjen - från Londons King's Cross till Stoke Tunnels söder om Grantham - kommer att innebära snabbare, säkrare och mer regelbundna tåg för miljontals människor.

En vecka efter att brittiska fackliga ledare gick ut i strejk för att stoppa mycket av landets järnvägstrafik, ser transportsekreteraren Grant Shapps denna investering som ett viktigt exempel på att regeringen tar branschen in i 2000-talet.

Brittiska transportministern Grant Shapps kommenterade:

- Medan fackliga chefer slösar bort sin tid på att besöka tv-studior och stå som strejkvakter, ser jag på uppgiften och moderniseringen av våra järnvägar som det allra viktigaste för vår del.

- Denna investering på 1 miljard pund kommer att göra det möjligt för oss att ersätta den opålitliga viktorianska  infrastrukturen med den senaste tekniken, vilket kommer att innebära färre förseningar och mer reguljär trafik för miljontals passagerare, sade Sgapps.

- Världen håller på att förändras och, trots fackföreningarnas bästa ansträngningar, är jag fullt engagerad i att hjälpa våra järnvägar att förändras med det."

Information i realtid behövs i realtid

Dessa medel kommer att eliminera den föråldrade markbaserade signaleringstekniken och ersätta den med European Train Control System (ETCS), som för in signaltekniken i tåghytterna och förser förarna med kontinuerlig information i realtid under hela resan.

Den nya tekniken i hytterna kommer att skapa ett mer lyhört och motståndskraftigt spår som – avgörande för passagerarna – kan återhämta sig snabbare om resan inte går enligt plan. Det viktigaste är att systemet som ständigt övervakar tågets hastighet kommer att göra järnvägen säkrare.

Toufic Machnouk, Director, Industry Partnership for Digital Railway, Network Rail, sa:

- Vi är oerhört glada över att ha fått klartecken för detta landmärkesprogram som förändrar prestanda och motståndskraft hos East Coast Main Line och spelar en viktig roll i hela nätverket. East Coast Digital Program (ECDP) sammanför på ett unikt sätt alla delar av järnväg och tåg genom ett banbrytande industripartnerskap, som arbetar i nära samarbete över gränserna. Vi kommer att uppfostra våra medarbetare och använda ny teknik för att förbättra våra arbetsmetoder till förmån för passagerare och fraktkunder.

Utöver de många fördelarna för passagerarna kommer ECDP att ge ett välbehövligt ekonomiskt uppsving för branschen och kommer att vara 42 procent billigare än det nuvarande systemet under dess livstid.

Det kommer också att hjälpa regeringen att uppnå sitt netto-nollmål genom att minska koldioxidutsläppen med 55 000 ton - motsvarande mer än 65 000 enkelresor från London till New York.

David Horne, VD för London North Eastern Railway (LNER), förklarade:

- Digital signalering kommer att möjliggöra den fulla potentialen hos vår Azuma-flottateknologi och innebär att våra kunder kommer att dra nytta av ännu mer pålitliga och hållbara resor i framtiden.

Tom Moran, vd för Thameslink och Great Northern, tillfogade:

- Vi är mycket glada över detta tillkännagivande som kommer att ge våra passagerare på East Coast Mainline bättre service i framtiden. Denna betydande investering bygger på vårt arbete med att introducera digital signalering på Northern City Line till Moorgate i City of London och innebär att vi kan fortsätta att rulla ut teknik på några av våra nyckelrutter.

Prioriterar begäran

ECDP följer investeringar på mer än £350 miljoner som tidigare gjorts för att utrusta andra linjer med den nya tekniken, där över 80 procent av passagerarmaterielen på East Coast Mainline South redan använder ETCS. Network Rail kommer att prioritera begäran om ytterligare 427 miljoner pund i investeringar under nästa översynsperiod, vilket ger den totala investeringen till knappt 2 miljarder pund (2,32 miljarder euro).