Piloter slutar flyga hem strandsatta resenärer

Beate Oma Dahle/NTB/TT: SAS piloter slutar flyga hem charterresenärer på måndag. Arkivbild.

"SPG har avtalat att SAS kan operera ett begränsat antal flygningar till destinationer där det finns få eller inga alternativ för hemresa. Under helgen har vi därför till vår stora förvåning sett att det blivit insatt många flygningar till populära och väl trafikerade semesterdestinationer som Rhodos, Kreta, Larnaca, och Split – varifrån det redan finns alternativa resmöjligheter", skriver pilotföreningen i ett pressmeddelande.

Tusentals har flugits hem

SPG öppnade i torsdags för att göra ett undantag från strejken och sedan i fredags har tusentals charterresenärer flugits hem från sina destinationer. Men nu avslutas den dispensen.

"Vi tycker det är beklagligt att SAS än en gång inte förmår följa avtal enligt intentionerna, och SPG ser sig därför tvungen att avsluta avsteget rörande charter efter sista flygningen idag, 10 juli 2022. Bristande respekt för avtal bidrar också till att göra det svårare för SPG att tillmötesgå denna typ av undantag framöver", heter det i pressmeddelandet.

Den norska SAS-pilotföreningen har haft ett så kallat statusmöte med medlarna i Stockholm, vilket den norska tidningen Börsen var först att rapportera om. Ordförande Roger Klokset bekräftar uppgifterna för tidningen Verdens Gang (VG).

Mötet var på initiativ av svenska medlare, och båda parter var på plats, säger Klokset till tidningen.

"Vill naturligtvis förhandla"

Under "statusmötet" talades det om "positionsförtydliganden". Roger Klokset framhåller att det inte handlar om några förhandlingar.

Vi har fortfarande inte hört något från SAS-ledningen som ger underlag för riktiga förhandlingar, säger han.

Tonje Sund, kommunikationschef för SAS Norge, säger att flygbolaget är i kontakt med medlarna.

SAS vill naturligtvis förhandla.

I fredags sade en av medlarna, Mats Wilhelm Ruland, att han sannolikt kommer att kalla parterna inom kort.