Yale-Studie: Ekonomiska läget i Ryssland är betydligt sämre än myndigheterna vill medge

Ryska storbanken Sperbanks huvudkontor i Moskva. Foto: Creative Commons Licens, kredit: Igorkhait

En färsk studie över Rysslands ekonomi tyder på att situationen är betydligt sämre än myndigheterna vill medge. Kreml plockar endast det mest positiva ur den ekonomiska statistiken, säger forskare på Yale. Om det negativa tiger man.

Forskare vid amerikanska Yale University har tagit en titt på den ryska ekonomin som förbigår den statistik som de ryska myndigheterna presenterar.

Enligt den färska studien plockar Kreml russinen ur den ekonomiska statistiken för att ge intryck av att situationen sedan storanfallet mot Ukraina i februari är mycket bättre än den är på riktigt.

Forskarna vid Yale uppger att de har utnyttjat konsumentdatauppgifter, uppgifter från Rysslands internationella handelspartners, komplexa fraktdatauppgifter och privata uppgifter på ryska för sin analys.

Slutsatsen är att den ryska ekonomin är nere på knä på grund av sanktionerna.

Rysslands ställning som råvaruexportör har försämrats för gott. Den ryska ledningen kan försöka vända sig till nya marknader, men till exempel gasledningar går inte att flytta på.

Den ryska importen har kollapsat så gott som helt. Det blir svårare och svårare att få tag på reservdelar och det skadar den interna ryska ekonomin.

- Inhemsk produktion har stannat av"

President Vladimir Putin talar stort om självförsörjning och importsubstitution, konstaterar forskarna, men enligt studien har den ryska inhemska produktionen stannat av helt. Ryssland har inte kapacitet att ersätta de företag, produkter och talang som har lämnat den ryska marknaden.

- En urholkning av Rysslands inhemska innovationer och produktionsbas har lett till lett till skyhöga priser och konsumentångest", konstaterar forskarna i sin rapport.

I och med att utländska bolag har lämnat den ryska marknaden har Ryssland förlorat företag som har representerat ungefär 40 procent av landets bruttonationalprodukt. Det innebär att man har förlorat trettio år av utländska investeringar, konstaterar studien.

För att skyla över de här strukturella problemen har Putin ingripit med ohållbara penningpolitiska åtgärder som redan har gjort att budgeten går på minus för första gången på flera år. Trots de höga bränslepriserna är Kremls ekonomi i betydligt sämre skick än man i allmänhet har tänkt sig, sammanfattar man.

Källor: Hufvudstadsbladet, Handelsbladet, SVT, DW, Yale