Muminmuggen en tveksam pensionsförsäkring

Jessica Gow/TT: Visst kan det finnas dyrgripar i samlingen. Arkivbild.

Den 9 augusti uppmärksammas författaren Tove Janssons födelsedag med särskilt Muminporslin. Muggarna säljs sedan året ut eller så länge lagret räcker, men många vill ha dem direkt när de släpps. Förra året ringlade köerna långa utanför de affärer som sålde muggen. På nätet sålde de slut på några minuter.

Samtidigt kunde besvikna och tomhänta Muminälskare se porslinet bjudas ut på försäljningssajter till mångdubbla priset.

Men den som köper årets Mumindagsmugg enbart för att tjäna pengar får nog tänka ut en bättre pensionsförsäkring. Även om muggarna säljs i begränsad upplaga är de inte särskilt värdefulla – i alla fall inte än.

Inte ökat

På auktionssajten Tradera har samlarmuggarna som släpps på Mumindagen inte ökat speciellt mycket i värde över åren. Fabriksnya exemplar i originalkartong kan gå för några hundralappar, men inte mycket mer än vad de en gång köptes för, berättar Traderas presschef Sofia Hagelin.

Den som har is i magen kan till och med fynda samlarmuggen till lägre pris. Snittpriset för 2019 års upplaga på Tradera är 219 kronor, att jämföra med det rekommenderade försäljningspriset på 299 kronor.

En viktig faktor för priset är hur mycket som finns på marknaden, förklarar Anna-Kaisa Summanen Öhgren, värderare på Stockholms auktionsverk.

Jag skulle säga att de muggar som tillverkas under begränsad tid har större chans att bli värdefulla. Men ska de bli värda en förmögenhet får man nog vänta en livstid, säger hon.

Äldre modeller

De muggar som i dag säljs för höga priser är äldre och ovanliga modeller. Den dyraste som sålts hittills var en prototyp från 2006 som aldrig funnits till försäljning. I oktober 2021 betalade en anonym köpare på Tradera 236 478 kronor för muggen.

Bland inbitna samlare kan även en upplaga med fel vara åtråvärda. Anna-Kaisa Summanen Öhgren berättar om en feltryckt mugg med Filifjonkan som 2019 såldes på auktion för 6 100 euro – över 60 000 svenska kronor. Muggen lämnades sedan tillbaka på grund av en liten skada, men då stod andra hugade köpare i kö.

Den kan vara unik i och med att det var ett så pass stort fel att man normalt hade slängt den.

Rusning efter Mårran

Även andra saker, som historiska händelser, kan påverka efterfrågan. När Finland vann ishockey-VM 2019 blev det rusning efter muggar med Mårran på grund av lagkaptenen Marko Anttilas smeknamn Mörkö – Mårran på finska.

Sedan har det betydelse om det är en design som tilltalar, säger Anna-Kaisa Summanen Öhgren, och nämner Rosenträdgård från 2010 som en som många vill ha.

Ska man köpa en Muminmugg ska det vara för att man tycker om den, anser hon. Själv har hon ett antal hemma och använder dem.

Jag tror att man ska använda sina föremål, oavsett om det är porslin från 1700-talet eller nytillverkade muggar. Men man kan förstås vara rädd om dem.

Årets Mumindagsmugg är ett samarbete mellan Arabia och Röda korset och bygger på Tove Janssons illustrationer för hjälporganisationen från 1963.