Ryssland blockerar västerländska energibolagens avyttringar

Bilden visar bygget av Fortums vindpark i ryska Kalmykien i orterna Salynskaya och Tselinskaya. Foto: Fortum

Enligt ryska Kommersant har de ryska myndigheterna fryst försäljningen av bl.a. Enels och Fortums kraftverk och vindkraftparker. Fortum analyserar situationen, utan att dock bekräfta om de finns med på listan.

Flera västerländska energibolags försäljning av sina ryska tillgångar har frysts på obestämd tid. Det drabbar bland annat italienska Enel och finska Fortum, skriver den ryska tidningen Kommersant.

Särskilt tillstånd

De påstådda frysningarna är resultatet av det dekret som den ryske presidenten utfärdade tidigare i år. Enligt den ska utländska ägare av energibolag ha ett särskilt tillstånd tills vidare fram till årsskiftet för att få avyttringar godkända. Enligt Kommersant kommer hela listan över företag som omfattas av dekretet att publiceras senare i veckan.

Fortum är bland de europeiska energibolag som varit mest engagerade i Ryssland.

Det sker dels via majoritetsägandet i tyska Uniper. Förutom att vara delägare i den nu avstängda gasledningen Nordstream 2, drivs fem kraftverk via dotterbolaget Unipro.

Nyckelspelare

Finländarna, förutom sju kraftvärmeverk, är nyckelspelare på den ryska vindmarknaden i sin joint venture med Gazprombank. Totalt hade Fortum ryska tillgångar värda cirka 5,4 miljarder euro, innan de skrevs ned med 2,1 miljarder euro i maj.

Nedskrivningen kom omedelbart innan det finländska energibolaget tillkännagav sin plan att dra sig ur Ryssland.

En "kontrollerad exit", där en avyttring av både Unipro och Fortums egna ryska tillgångar var att föredra. Kommersant har tidigare citerat icke namngivna källor som säger att avyttringen var planerad att äga rum den 1 juli, vilket enligt ryska medier sedan dess hade skjutits upp till den 31 juli.

Dags för en djup analys

-Vi är medvetna om det nya dekretet i Ryssland och analyserar dess möjliga konsekvenser för Fortums utträde från den ryska marknaden. Som vi redan i maj sa kommer en avyttring av tillgångarna att bero på den ryska regeringens kommission. För närvarande kan vi inte bekräfta om Fortum finns med på listan över företag som begränsas av det nya dekretet, lyder en skriftlig kommentar från Fortum till danska EnergiWatch.

Men enligt Kommersant är det finländska energibolaget inte ensamt om att hindras från att sälja. Detsamma borde gälla det italienska energibolaget Enel, som äger tre kraftverk och två vindkraftparker.

Italienarna är annars ännu längre framme i processen att dra sig ur Ryssland. Redan i juni meddelade bolaget således försäljningen av hela sin ryska portfölj till Lukoil och Gazpromband-Frezia för 137 miljoner danska kronor. Vid artikelns deadline hade Enel inte svarat på EnergiWatchs förfrågan.

Komplicerad service

Enligt Kommersants källor måste företagen som tvingas stanna i Ryssland koncentrera sina ansträngningar på att hitta sätt att serva västerländsk utrustning för kraftverk och vindkraftverk. För det senare är Fortums vindkraftparker utrustade med Vestas-turbiner, medan Enels ryska parker är byggda med Siemens Gamesa-maskiner.

Servicen är svår på grund av de omfattande sanktionerna mot den ryska regimen. Tidningen skriver dock att det leder till "betydande böter" om bolagen inte följer tidigare ingångna avtal om att bygga och underhålla energianläggningar.