TVA, GEH samarbetar om BWRX-300-utbyggnaden av en minireaktor vid Clinch River

En konstnärsframställning av en potentiell SMR-anläggning vid Clinch River. Bild: TVA

Tennessee Valley Authority (TVA) meddelade nyligen att de har ingått ett avtal med GE Hitachi Nuclear Energy (GEH) med syftet att stödja dess planering och preliminära licensiering angående den potentiella utbyggnaden av en liten BWRX-300 modulreaktor (SMR) vid orten Clinch River nära Oak Ridge i Tennessee.

Enligt avtalet kommer GEH också att tillhandahålla ytterligare information som behövs när TVA fortsätter att analysera lönsamheten för SMR:s i Tennessee Valley, med förbehåll för framtida godkännande av dess styrelse.

Tecknade ett partnerskapsavtal

- TVA utfärdade nyligen en branschledande begäran om förslag på 5000 megawatt kolfri energi som ska vara tillgänglig till 2029, och eftersom vi vet vilken avgörande roll avancerad kärnteknik kommer att spela i vår nations strävan mot koldioxidutsläpp, tecknade vi ett partnerskap med GE Hitachi för att främja vår strävan efter mindre modulär reaktorteknologi, säger TVA:s VD och koncernchef Jeff Lyash.

TVA sa att avtalet med GEH följer ett samarbetsavtal med Ontario Power Generation (OPG) i april i år för att utveckla avancerad kärnteknik, inklusive SMR, i både Kanada och USA. Avtalet gör det möjligt för företagen att samordna sina utforskningar av design, licensiering, konstruktion och drift av SMR.

Närmare kommersiell utbyggnad

OPG valde förra året GE Hitachi Nuclear Energys BWRX-300 SMR för utplacering i Darlington, där det står att Kanadas första kommersiella, nätskaliga SMR skulle kunna färdigställas så snart som 2028.

TVA har ännu inte specificerat en teknik för konstruktion vid Clinch River, men företaget har fört diskussioner med GE Hitachi angående BWRX-300, där Lyash i februari sa att han trodde att lättvattenreaktorer som är nära besläktade med TVA:s befintliga stora enheter är närmare kommersiell utbyggnad inom det kommande decenniet.

TVA har också samarbetat med Kairos Power i sitt projekt för att distribuera Hermes lågeffekts demonstrationsreaktor vid East Tennessee Technology Park i Oak Ridge.

Med hänvisning till företagets avtal med GEH och OPG konstaterade Lyash:

- Sådana samarbeten kan bidra till att minska den ekonomiska risken som kommer från utveckling av innovativ teknik, såväl som framtida driftsättningskostnader.

Intygar platsens lämplighet

TVA tillkännagav nyligen ett nytt program för att utforska avancerad kärnteknik som en del av sina avkolningsmål, med strävan efter en ansökan om bygglicens för en SMR vid Clinch River-platsen en av dess första uppgifter.

Den har redan ett tidigt platstillstånd (ESP) – utfärdat av US Nuclear Regulatory Commission 2019 – som intygar att en plats är lämplig för byggandet av ett kärnkraftverk ur platssäkerhet-, miljöpåverkan- och beredskapsplaneringsperspektiv, men anger emellertid inte valet av teknik.

Källa: World Nuclear News