Eurowind tar tillbaka Siemens Gamesa till Rumänien

Sedan 2014 har vindprojekten i Rumänien legat på en absolut lägsta punkt. Det beror främst på att en boom i statligt stöd till vindkraftsprojekt ebbade ut 2014. Enligt Siemens Gamesa blir Pecineaga därmed också det första stödfria vindprojektet i landet. Foto: Siemens Gamesa

Efter en åttaårsperiod utan beställningar till Rumänien måste Siemens Gamesa återigen leverera turbiner till landet inom ramen av ett Eurowind-projekt.

Siemens Gamesa kommer återigen att leverera turbiner till Rumänien. Det sker som en del av ett landvindprojekt kallat Pecineaga på 48 megawatt, som utvecklas av Eurowind Energy. Pecineaga ska därför bestå av åtta turbiner av modellen SG 6.6–170.

Ytterligare möjligheter

- Vi är glada över att bygga vidare på detta partnerskap, och i synnerhet att återvända till den rumänska marknaden, där vi ser ytterligare möjligheter att utveckla vad som återigen kan bli en spirande vindindustri, säger Clark MacFarlane, VD för Siemens Gamesas verksamhet i norra Europa och Mellanöstern.

En boom i statligt stöd

Båda företagen beskriver också att de gärna bygger vidare på det partnerskap som tidigare i år bar frukt i form av ett kontrakt om leverans av Siemens Gamesa-turbiner till Eurowinds Lervik-projekt i Sverige.

Installeras 2024

-Vårt rumänska team har gjort ett bra jobb med Pecineaga-projektet och vi har en solid pipeline av framtida projekt under utveckling i Rumänien, som vi ser som en attraktiv tillväxtmarknad i Europa, säger Morten Gaarde, chef för teknik, inköp och konstruktion på Eurowind.

Turbinerna vid Pecineaga installeras under andra halvan av 2024. Siemens Gamesa och Eurowind har också ingått ett 20-årigt serviceavtal om projektet.

Källa: Siemens Gamesa