Clavister tar kontrakt för säker satellitkommunikation

Clavister vinner kontrakt för säker satellitkommunikation för Försvarets Materielverk. Foto: Clavister

Clavister, ett företag inom högpresterande AI-baserade cybersäkerhetslösningar, har nyligen tilldelats ett Proof of Concept-kontrakt, PoC, av Försvarets Materielverk, som är den primära leverantören av utrustning till Försvarsmakten. Som ett led i detta kontrakt kommer Clavister att tillhandahålla specialiserad cybersäkerhetsteknik som gör det möjligt för försvaret att upptäcka störningar i satellitkommunikation.

För att vinna kontraktet deltog och tävlade Clavister i FMV:s ”TechDay” – myndighetens militära innovationsprogram, som syftar till att identifiera ny teknik med potential att förbättra försvarsmaktens kapacitet. Denna omgång av programmet fokuserade på rymdteknik, och i konkurrens med andra innovativa företag valdes Clavister med sin banbrytande teknik ut som det mest framstående bidraget.

Innovation i rymden är en viktig del i arbetet med att uppnå militära fördelar för Europa, och cybersäkerhet måste finnas med i hjärtat av utvecklingen av ny innovativ rymdteknik. Clavister ser stora möjligheter även för den bredare rymdsektorn att kunna dra nytta av detta arbete.

– Vi är stolta över att ha tilldelats detta kontrakt och att ha blivit valda som den mest innovativa lösningsleverantören från en grupp enormt imponerande företag. Denna vinst understryker styrkan i vår kapacitet inom olika branscher, och är en tydlig signal om hur vår AI-teknik kan tillämpas även i rymdsektorn, kommenterar Stefan Brodin, chef för försvarslösningar på Clavister.

Clavister har gedigen erfarenhet inom försvarssektorn och tillhandahåller många olika cybersäkerhetslösningar för att säkra militära plattformar och militär utrustning. Clavister arbetar redan med stora försvarskoncerner som BAE Systems för att leverera cybersäkerhet och skydd motsvarande militära kravnivåer till Nato-kompatibla stridsfordon.

– Det har aldrig någonsin varit viktigare att skydda våra samhällskritiska kommunikationssystem från störningar och skadliga attacker. Särskilt viktigt är detta hos försvaret och deras satellitsystem. Vi ser fram emot att samarbeta med FMV fortlöpande för att säkerställa en leverans av högsta kvalitet. Den här vinsten är en viktig milstolpe för oss, men bara det första steget på vad jag är säker på kommer att bli en lång resa av framsteg, avslutar Nils Undén, CTO hos Clavister.