Brant börsfall efter Fed-chefens tal

Manuel Balce Ceneta/AP/TT: Den amerikanska centralbankens chef Jerome Powell. Arkivbild

Fed-chefen levererade ett starkt budskap: Centralbanken kommer troligen tvingas att komma med fler stora räntehöjningar under de kommande månaderna och är starkt fokuserat på att bekämpa den högsta inflationen i landet på fyra decennier.

Powell medgav att det här kommer att drabba många hushåll och företag eftersom det bromsar landets ekonomi och eventuellt leder till färre jobb.

Det här är de olyckliga konsekvenserna av att minska inflationen. Men ett misslyckande med att återställa prisstabiliteten skulle orsaka ännu mer skada, sade Powell inför centralbankschefernas möte i helgen i Jackson Hole i delstaten Wyoming.

New York-börsen föll

Federal Reserve har höjt räntan två gånger med 75 punkter vid deras senaste två möten, senast i juli, till intervallet 2,25–2,50 procent. Investerarna hade hoppats att små tecken på att den skyhöga inflationen är på väg ner skulle få centralbanken att lätta på sin aggressiva räntepolitik. Men Powell gjorde klart att det dröjer.

Beskedet fick samtliga tre ledande index på New York-börsen att falla brant. S&P 500 och Nasdaqs kompositindex backade över två procent på bara några timmar. Även Dow Jones industriindex föll kraftigt.

Enligt Elisabet Kopelman, USA-ekonom på SEB, presenterades inga stora nyheter från Fed-chefen.

Han är ganska vag, men signalerar att man inte klarat sin uppgift än och att man kommer att behöva en åtstramande Fed-ränta under ett tag. Det är något som Fed har försökt signalera under senare tid och fått visst genomslag för, säger hon.

Inte hökaktigt

I förhållande till den oro som tidigare funnits ser Kopelman inte talet som hökaktigt. Samtidigt gav Powell inga indikationer på var Fed landar i sitt räntebesked i september.

Enligt Kopelman har analytikernas prognoser växlat mellan 50 och 75 punkter, där en oväntad hög inflationssiffra kan dra upp sannolikheten närmare 75 punkter.

Vår prognos är 50 punkter. Men mycket hänger också på nästa veckas sysselsättningssiffror, säger hon.

Om arbetslösheten fortsätter ner, lönerna upp, och inga tecken kommer på att arbetsmarknaden svalnar av, så ser Kopelman det som ännu ett skäl att räntorna höjs snabbare i närtid.

Huvudbudskapet är att räntan till slut kommer landa på nära fyra procent, och att den är kvar på en hög nivå under hela nästa år. Det är en signal till marknaden, att inte prisa in räntesänkningar innan dess.

Stockholmsbörsen backade

Även på Stockholmsbörsen föll kraftigt. Det breda OMXS-indexet låg på minus 0,4 procent vid 15-tiden men tappade sedan över 1,5 procent och stängde på minus 2,0 procent.

Samma utveckling var det på de ledande Europabörserna. Londonbörsens FTSE100-index föll över en halv procent efter Fed-chefens tal och Parisbörsens CAC40-index backade över en procent. Även Frankfurtbörsen föll brant.