SAS i topp när Stockholmsbörsen stiger

Stina Stjernkvist/TT: Stockholmsbörsen tar igen fredagens förluster. Arkivbild.

Stockholmsbörsen stängde i fredags på minus 1,7 procent efter flera dagars uppgång. Tappet berodde till stor del på de starka sysselsättningssiffrorna från USA, som bidrog till en ökad oro för tuffare amerikanska räntehöjningar.

Stockholmsbörsen öppnade på 0,9 procent upp, och var vid 12-tiden aningen högre: 1,1 procent plus.

OMXS30 öppnade på plus 0,8 procent och där visade inledningsvis samtliga 30 bolag en positiv utveckling. Vid lunchtid låg det på 0,9 procent plus.

Investmentbolaget Kinnevik tar täten på indexet med 3 procent plus, tätt följt av Alfa Laval på plus 2,7 procent. Sämst går Astra Zeneca som backar 0,8 procent.

Nytt SAS-avtal

Flygbolaget SAS är ett av de bäst presterande bolagen på Stockholmsbörsen efter att Svensk Pilotförening röstat ja till ett nytt kollektivavtal. Aktien stiger 7 procent.

Allra bäst går det för Orrön Energy, som efter flera uppgångar förra veckan nu stiger ytterligare drygt 10 procent.

Samtidigt rasar ljudboksbolaget Storytel med 8 procent, efter en sänkt riktkurs från Kepler Cheuvreux. Förra veckan steg aktien lika mycket efter en positiv rapport.

Vändning i Asien

I Asien vände börserna uppåt efter en svag inledning. De tunga indexen i Tokyo och Shanghai stängde på runt 0,2 procent plus. Kompositindexet i Shenzhen gick ännu bättre och avslutade dagen 0,5 procent upp.

Desto dystrare är det i Hongkong. Hang Seng-indexet backade 0,8 procent, nedtyngt av Softbanks öppning för att eventuellt sälja av sitt stora innehav i den kinesiska e-handelsjätten Alibaba.

Vad gäller kryptovaluta håller Bitcoins uppgång i sig och den är upp 3,6 procent procent efter en turbulent sommar med stora nedgångar. En bitcoin handlas nu för 24 078 dollar, motsvarande 245 239 kronor.