Stockholmsbörsen lyfter inför sluthandeln

Erik Simander / TT: Stockholmsbörsen föll 7 procent i augusti och inledde i torsdags september nedåt. Men i fredagens handel pekar det uppåt igen. Arkivbild

Dagens fokus har legat på de amerikanska sysselsättningssiffrorna som publicerades klockan 14.30. Antalet nya jobb låg i linje med marknadens förväntningar men arbetslösheten i USA steg något oväntat till 3,7 procent från tidigare 3,5 procent.

Beskedet tolkas av marknaden som att amerikanska centralbanken Federal Reserve kan tvingas gå fram mera försiktigt med framtida räntehöjningar och på Stockholmsbörsen märktes ett omedelbart lyft.

Det breda OMXS-indexet gick från en uppgång på omkring 0,7 procent till att lyfta till 1,6 procent. I topp återfinns flera tunga verkstadsbolag som i sin tur föll under gårdagen. Sandvik lyfter 4,1 procent, Atlas Copco stiger 3,0 procent medan storbanken Nordeas aktie lyfter med 1,9 procent efter beskedet om att aktien kommer ingå i indexet Euro Stoxx 50.

Volvo mot strömmen

Biltillverkaren Volvo Cars aktie gick inledningsvis mot strömmen efter statistik som visar på minskad försäljning i augusti, publicerat dagen efter det att bolaget meddelat att det blir produktionsstopp i fabriken i Chengdu i Kina till följd av covid-19-nedstängningar. I sluthandeln handlas dock aktien kring nollan.

Profilklädföretaget New Wave stiger 5,3 procent efter förvärvet av brittiska BTC för motsvarande 409 miljoner kronor.

Vitvarutillverkaren Electrolux meddelar att man har beslutat att lämna Ryssland och avyttra verksamheten där, vilket beräknas ge en realisationsförlust på 350 miljoner kronor. Aktien rör sig dock inte nämnvärt av beskedet och handlas kring nollan.

Inför fredagens handel har analytiker på Goldman Sachs sänkt riktkursen för klädkedjan H&M, men till en högre kurs än vid torsdagens stängning. Aktien stiger 1,0 procent.

Naturgasen nedåt

Priset på naturgas sjunker på råvarubörsen i Amsterdam sedan det rapporterats att ryska Gazprom ser ut att börja leverera gas via Nord Stream-ledningen till Tyskland igen på lördag.

Världsmarknadspriset på råolja – som tidigare i veckan pressats nedåt av recessionsoro och nya covid-19-nedstängningar i Kina – lyfter samtidigt något i fredagens handel inför nästa veckas möte mellan de stora oljeproducenterna i Opec och Ryssland om framtida produktionsplaner.