IAEA vill ha snabba åtgärder för att undvika kärnkraftsolyckor i Ukraina

Zaporizjzjas kärnkraftverk är Europas största kärnkraftverk. Det ligger i Zaporizjzja oblast i Ukraina, vid vattenmagasinet Kachovkadammen (floden Dnepr) och intill staden Enerhodar. Kraftverket har sex reaktorer med en total elektrisk effekt på 5 700 megawatt. De första fem togs i bruk 1985–1989 och den sjätte 1996. Foto: Energoatom

Kärnkraftsinspektörer i världsorganisationen är djupt oroade över fortsatta strider vid Zaporizhia och vill därför ha en säkerhetszon.

FN:s internationella atomenergiorgan, IAEA, kräver att det omedelbart upprättas en säkerhetszon vid det ukrainska kärnkraftverket Zaporizhia.

Ohållbart läge

- Det är nödvändigt för att förhindra en kärnkraftsolycka, skriver IAEA i en rapport efter förra veckans besök i kärnkraftverket.

-Den nuvarande situationen är ohållbar, säger IAEA.

Byrån är fortfarande djupt oroad över de fortsatta striderna i Zaporizhia.

Rapporten från IAEA publicerades i tisdags efter att chefen för myndigheten Rafael Grossi tillsammans med 14 kärnkraftsinspektörer besökte kärnkraftverket förra veckan.

Inspektörerna har ägnat de senaste dagarna åt att bedöma de fysiska skadorna vid Zaporizjzja och undersöka säkerhetssystemen.

De har också tittat närmare på arbetsförhållandena för den ukrainska personalen.

Stressad personal

- Ukrainska anställda som driver anläggningen under rysk militär ockupation är under en konstant hög nivå av stress och press, särskilt med den begränsade arbetskraften som finns tillgänglig", skriver IAEA enligt Reuters.

- Det är inte hållbart och kan leda till fler mänskliga fel med konsekvenser för kärnsäkerheten.

Två inspektörer

Efter besöket i Ukraina uppgav Grossi förra veckan att IAEA nu kommer att etablera en permanent närvaro vid anläggningen. Det innebär att det måste finnas två inspektörer på plats i framtiden.

Ryssland och Ukraina anklagar varandra för att beskjuta kärnkraftverket, som är Europas största.

Med anledning av en fråga från en utländsk journalist om det är Ukraina som beskjuter kärnkraftverket svarade president Zelinski:

-Varför skulle vi skjuta mot vårt eget kärnkraftverk med allt vad det innebär för vår befolkning?

Källa: Reuters/Ukrinform