Riksbanken rekordhöjer styrräntan

Ali Lorestani/TT: Stefan Ingves, som avgår vid årsskiftet, ser ut att avsluta sina snart 18 år som riksbankschef med två kraftiga räntehöjningar. Arkivbild

"Stigande priser och högre räntekostnader är kännbara för hushåll och företag, och många hushåll får betydligt högre levnadsomkostnader. Det skulle dock bli än mer smärtsamt för hushållen och för svensk ekonomi i allmänhet om inflationen blev kvar på dagens höga nivåer", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Samtidigt höjer Riksbanken sin ränteprognos kraftigt. För 2023 höjs den till 2,5 procent mot tidigare 1,9 procent. För 2024 är prognosen nu 2,5 procent mot tidigare 2,0.

"Prognosen indikerar att räntan kommer att höjas ytterligare det kommande halvåret. Osäkerheten kring inflationsutvecklingen är mycket stor och Riksbanken kommer att anpassa penningpolitiken på det sätt som behövs för att säkerställa att inflationen återförs till målet", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Riksbanken skriver samtidigt att värdepappersköpen fortsätter i linje med beslutet i juni men väntas upphöra vid årsskiftet.

På Stockholmsbörsen betyder dagens räntebesked en viss nedgång från en tidigare uppgång på 0,7 procent till 0,2 procent. Däremot blev det mindre förändringar när det gäller den svenska kronan gentemot dollarn och euron.